Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odtajnili FOTO zo špionážnych satelitov zo studenej vojny: Bombastický objav!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/European Space Agency)

HANOVER - Štúdia zverejnená časopise Antiquity uvádza, že špionážne satelity z obdobia studenej vojny odhalili v Sýrii a Iraku stovky pevností Rímskej ríše. Identifikáciou doteraz neznámych objektov vedci z Dartmouth College nadviazali na zistenia, ku ktorým v prvej polovici minulého storočia dospel jezuitský kňaz, otec Antoine Poidebard.

Odtajnené zábery zo špionážnych satelitov z čias studenej vojny odhalili takmer štyri stovky neznámych rímskych pevností v Sýrii a Iraku. Staroveké stavby boli na Blízkom východe po prvýkrát zdokumentované v 20. rokoch 20. storočia, keď jezuitský kňaz Antoine Poidebard podnikol jeden z prvých leteckých archeologických prieskumov na svete. Jeho výskum v tom období odhalil líniu 116 pevností. To naznačovalo, že slúžili na ochranu východnej hranice Rímskej ríše pred nájazdmi z arabského sveta a Perzie. 

 

The Ancient Romans constructed hundreds of forts near their eastern borders in modern-day Syria and Iraq. Declassified spy satellite imagery spotted the forts and may shed light on the battlements' purpose.

Posted by Space.com on Thursday, October 26, 2023

V aktuálnom prieskume sa vedci z Dartmouth College v New Hamsphire opäť pozreli na túto oblasť prostredníctvom satelitných snímok z minulého storočia, ktoré boli odtajnené po skončení studenej vojny. Týmto spôsobom bolo identifikovaných celkovo 396 doteraz neznámych pevností z rímskej éry. "Archeologické objekty, ktoré sme klasifikovali ako možné pevnosti, sa dajú ľahko odlíšiť od moderných budov vďaka výrazným tieňom, ktoré vrhajú v porovnaní s nižšími, erodovanými stenami a sú viditeľné v archeologických lokalitách. Najčastejším tvarom, ktorý sa interpretuje ako pravdepodobné hradisko, je klasický štvorec s obvyklými rozmermi od 50 do 80 metrov," približujú autori štúdie

Vedci dokázali presne rozpoznať len 38 pôvodných pevností, ktoré objavil otec Poidebard. Táto skutočnosť naznačuje, že mnohé z týchto archeologických nálezov zanikli v priebehu minulého storočia v dôsledku poľnohospodárstva a urbanizácie. Zaujímavé je aj to, že novoobjavené pevnosti boli roztrúsené od východu na západ. Zrejme teda nepatrili k nevyhnutnej súčasti vynútenej severojužnej hranice na ochranu pred východnými útočníkmi. Archeológovia preto predpokladajú, že komplex opevnení mal za úlohu pomáhať vojskám alebo obchodníkom pohybovať sa v regióne a chrániť obchodné karavány putujúce medzi východnými provinciami na nerímske územie. Ak by bola táto interpretácia správna, malo by to veľký význam pre náš pohľad na túto časť rímskeho sveta, ktorý naznačuje dva dôležité fakty. Po prvé: východná ríša nemala presne určené hranice. Po druhé: v regióne išlo viac o obchod a podnikanie než o vojnu. 

 

📡 Declassified images from American Cold War spy satellites have revealed hundreds of lost Roman forts on the Eastern...

Posted by The Telegraph on Thursday, October 26, 2023

"Od 30. rokov 20. storočia historici a archeológovia diskutovali o strategickom alebo politickom účele tohto systému opevnení, ale len málo z nich spochybnilo Poidebardov základný predpoklad, že existovala línia pevností vymedzujúca východnú rímsku hranicu," uviedol archeológ a hlavný autor štúdie Jesse Casana z Dartmouth College. Odtajnenie mnohých snímok z 20. storočia umožní uskutočniť viac nových archeologických objavov. 

Viac o téme: Studená vojnaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu