Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nedostatok vymietačov diabla! Chýbajú vhodní ľudia, len TOTO im nestačí, hovorí nový šéf exorcistov Orlita

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VATIKÁN - Katolícki biskupi by chceli mať vo svojich diecézach viac vymietačov diabla, často sa im ale nedarí nájsť kňazov vhodných na výkon tejto činnosti. V rozhovore s katolíckou agentúrou SIR to povedal nový predseda Medzinárodnej asociácie exorcistov (AIE) a český katolícky kňaz Karel Orlita. Zdôraznil tiež, že je mylné pozerať na exorcistov ako na katolíckych čarodejníkov.

Podľa Orlitu by rad katolíckych biskupov chcel mať vo svojej diecéze aspoň jedného či dvoch exorcistov. Často to však nie je možné. Biskupi sa podľa Orlitu sťažujú, že nemajú medzi svojimi kňazmi vhodných ľudí na výkon tejto služby. "Nestačí mať dobrú teologickú prípravu a byť dobrým kňazom, aby ste mohli robiť exorcistu - chce to ešte niečo viac," povedal v rozhovore nový predseda AIE.

archívne video

Kňaz z východného Slovenska požehnáva motorky pred začiatkom sezóny (Zdroj: Farnosť Lemešany)

Podľa Orlitu niektorí veriaci nemajú jasnú predstavu o tom, kto je a čo môže robiť vymietač diabla. "Sú tu aj ľudia, ktorí sa na nás obraciajú, akoby sme boli dobrými čarodejníkmi, katolíckymi čarodejníkmi," povedal Orlita. Podľa neho exorcisti majú za úlohu zvýšiť "kvalitu kresťanského života" veriacich.

Môžu to praktizovať len biskupi či kňazi s poverením

V katolíckej cirkvi môžu vymietanie diabla praktizovať len biskupi či kňazi, ktorí dostali od biskupa poverenie. Orlita, ktorý sa narodil v roku 1970 v Ostrave, sa podľa svojich slov stal exorcistom spred zhruba 15 rokov a teraz pôsobí pri brnianskej diecéze.

Medzinárodná asociácia exorcistov je podľa informácií na svojich stránkach jediným podobným združením, ktoré oficiálne uznáva Vatikán. Má zhruba 900 členov, ktorí sú aktívnymi a pomocnými exorcistami. Zhruba polovica členov asociácie pôsobí v Taliansku, v Česku ich je podľa údajov združenia 13. Obrad vymietania diabla sa zakladá na viere katolíckej cirkvi, že vo svete pôsobí satan a ďalší zlí duchovia.

Exorcizmu bol najmenej praktizovaný v 60. rokoch 20. storočia

Podľa cirkevného historika Francisa Younga prax vymietania diabla sprevádza katolícka cirkev takmer od jej začiatkov. U veriacich i cirkevných hodnostárov sa tešila v minulosti striedavej obľube. Exorcizmu bol podľa historika najmenej praktizovaný v 60. rokoch 20. storočia, potom sa však vďaka aktivitám konzervatívnych kňazov a veriacich jeho popularita zvýšila. Šíreniu tejto praktiky podľa Younga napomáha v súčasnosti aj rastúci vplyv biskupov z Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky v katolíckej cirkvi. V týchto oblastiach katolíci čelia tlaku konkurenčných evanjelických a letničných hnutí.

Viac o téme: KňazBiskupiKatolíkCirkevExorcistov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu