Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PROGNÓZA pre svet do roku 2050: Tento zdroj energie sa môže stať tým najdôležitejším

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Slnko sa do roku 2050 zrejme stane celosvetovo najdôležitejším zdrojom energie, vyplýva to zo štúdie britských vedcov. TASR informáciu prevzala zo štvrtkovej správy tlačovej agentúry DPA.

V energetickom sektore možno nastal bod obratu, keď sa rozbehol samoposilňujúci sa "pozitívny kruh" medzi využívaním solárnej technológie a procesom učenia sa spoločností, ako ju urobiť cenovo dostupnejšou. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Exeterskej univerzity (UoE) a University College London (UCL). "Pokrok v oblasti obnoviteľných zdrojov energie znamená, že prognózy založené na fosílnych palivách už nie sú realistické," uviedla vedúca výskumníčka Femke Nijsseová z Inštitútu globálnych systémov UoE. 

PROGNÓZA pre svet do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa správy výrazné zníženie nákladov na energiu z obnoviteľných zdrojov veľmi uľahčí aj znižovanie emisií uhlíka v rozvojových krajinách. Solárna energia má vysokú šancu stať sa najdôležitejším zdrojom energie aj bez podpory ambicióznejších politík v oblasti klímy, výskumníci však varujú, že rôzne prekážky by tomu mohli stále brániť. 

Ide podľa nich o štyri oblasti - dostupnosť stabilných elektrických sietí, financovanie solárnej energie v rozvojovom svete, kapacita dodávateľského reťazca a politický odpor v regiónoch pevne spojených s priemyslom fosílnych palív. Vlády by sa preto podľa odporúčania odborníkov mali menej sústrediť na samotný prechod na solárnu energiu a viac na odstránenie týchto štyroch prekážok, ktorými sú napríklad zabezpečenie dodávok energie v čase, keď slnko nesvieti, napríklad prostredníctvom veternej energie a prenosových elektrických vedení medzi regiónmi. 

PROGNÓZA pre svet do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najmä africké štáty potrebujú prístup k financiám na zvládnutie prechodu na solárnu energiu. Mali by sa tiež posilniť dodávateľské reťazce v oblasti kritických surovín, napríklad lítium a meď potrebné na výrobu batérií. Podľa výskumníkov je zároveň potrebné zmierniť stratu pracovných miest v priemysle fosílnych palív a súvisiacich odvetviach, ktoré poskytujú živobytie pre približne trinásť miliónov ľudí na celom svete.

Viac o téme: SlnkoObnoviteľné zdrojeFosílne paliváSolárna energie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu