Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

RECEPT na najlepšie pečené zemiaky, aké ste kedy jedli: Magická prísada, ktorú nesmiete vynechať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pečené zemiaky sú veľkým lákadlom hádam pre každého a vítaným doplnkom mnohých jedál, nielen k nedeľnému obedu. Vďaka nasledujúcim tipom si od vás budú všetci vaši hostia pýtať recept na ne.

Kto by nemal rád pečené zemiaky? Hodia sa takmer ku každému jedlu a mnohí z nás si ich radi vychutnávajú aj samotné, pričom každý ich prípravu prispôsobuje svojej vlastnej chuti. Tvorca gastronomického obsahu menom Ara zverejnil na TikToku svoj recept, ktorým vraj pozdvihnete pečené zemiaky na úplne inú úroveň. Musíte pri tom dodržať nasledujúcich päť jednoduchých krokov. 

@sheffara 6 Tips for making the BEST roast potatoes this Christmas 🎄🎅 1. Peel & cut your Maris Piper potatoes; not too small and not too big 2. Season your cold water with salt and any kind of stock you like 3. Simmer until knife-tender, then drain & fluff the potatoes in a colander and transfer back to the same pot with the heat off. Cover with a lid or cloth for 10 mins to steam dry 4. A sprinkle of semolina flower will help them get crispy later 5. Use the magic ingredient that is duck/goose fat. You can also use butter/oil, but it just won’t be the same 6. Pre-heat your fat/oil in the oven before adding your potatoes and add some flavour - I added some oil from my roast garlic confit #potato #potatoes #christmasfood #christmasdinner #christmasrecipe #roastpotatoes #recipe ♬ Lo-fi hip hop - NAO-K

Amatérsky kuchár odporúča použiť odrodu zemiakov Maris Piper, ktorá je najrozšírenejšia vo Veľkej Británii. Môžete však, samozrejme, použiť aj inú, ktorú preferujete. Ďalej zdôrazňuje potrebu pokrájať zemiaky na tú správnu veľkosť, nech kúsky nie sú ani príliš veľké, ani príliš malé a nech sú hlavne zhruba rovnako veľké. 

V ďalšom kroku okoreňte vodu, v ktorej zemiaky budete variť. Okrem soli pokojne použite a vývar. To umožní ostatným chutiam preniknúť do zemiakov. Varte ich dovtedy, kým nebudú mäkké tak, že cez ne ľahko prejdete nožom. 

RECEPT na najlepšie pečené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Následne zemiaky sceďte, potraste v cedidle a vráťte späť do hrnca, v ktorom sa varili na desať minút. Poprášte ich semolinovou múkou, vďaka čomu neskôr získajú extra chrumkavú chuť. Nakoniec prichádza to, čo Ara nazýva "magickou ingredienciou" - roztopená kačacia alebo husacia masť. Vymastite ňou plech, na ktorom budete piecť zemiaky. Ak ste vegán, namiesto masti môžete použiť slnečnicový olej. Pečte zhruba hodinu alebo dokým nezískajú zlatistú farbu. Každá rúra totiž pečie inak. Po upečení ešte osoľte a pridajte nasekaný rozmarín. "Sú to tie najlepšie pečené zemiaky, aké ste kedy v živote jedlo," tvrdí Ara. 

Viac o téme: ZemiakyRecept
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu