Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Päť desivých tragédií, ktoré sa stali v piatok trinásteho: Naskočia vám z nich zimomriavky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Mnohí spájajú piatok trinásteho so strašidelnými udalosťami. Niektorí na vlastnej koži pocítili, že táto všeobecne rozšírená povera môže byť skutočnosťou. Svedčí o tom aj týchto päť tragických prípadov, ktoré sa stali počas obávaného dňa.

Piatok trinásteho mnohí považujú za najnešťastnejší deň v roku. Niektorí dokonca nevystrčia ani päty z domu. Povery o tomto dni pochádzajú ešte z biblických čias, keď sa trinásť apoštolov zúčastnilo Poslednej večere deň pred Ježišovou smrťou. V priebehu histórie došlo v piatok trinásteho viacerým tragickým udalostiam, ktoré len upevnili jeho hrozivé postavenie. 

Päť desivých tragédií, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Potopenie Costa Concordia

Costa Concordia narazila na skalu pri pobreží Talianska 13. januára 2012, čo spôsobilo 70-metrovú trhlinu v jej trupe. Výletný parník, na ktorom bolo v tom čase viac ako 4000 ľudí, sa prevrátil na pravobok a začal sa potápať. V dôsledku katastrofy zomrelo 32 cestujúcich a členov posádky.

Kapitán Costa Concordie Francesco Schettino dostal 16 rokov.
Zobraziť galériu (4)
Kapitán Costa Concordie Francesco Schettino dostal 16 rokov.  (Zdroj: SITA)

Havária lietadla uruguajského ragbyového tímu

V obávaný piatok trinásteho sa vyskytol alarmujúco vysoký počet leteckých nehôd. Mnohí sa preto cestovaniu v tento kalendárny deň úplne vyhýbajú. Jeden z najznámejších prípadov sa stal 13. októbra 1972. Let 571 viezol uruguajský univerzitný rugbyový tím, keď sa zrútil do pohoria Andres. Zo 45 cestujúcich haváriu prežilo 28. V nasledujúcich dňoch robili všetko, čo mohli, aby prežili mrazivé teploty. Ukrývali sa v pozostatkoch trupu lietadla a dokonca museli jesť mäso zosnulých pasažierov, aby zostali nažive. Po pozoruhodných 72 dňoch strávených v nehostinných podmienkach sa 23. decembra podarilo zachrániť 16 ľudí.

Smrť Tupaca Shakura

Amerického rapera Tupaca zastrelili na Las Vegas Strip 7. septembra 1996. O šesť dní neskôr, v piatok trinásteho, zraneniam podľahol. Streľba z auta bola záhadou celých 27 rokov, ale zdá sa, že policajti nedávno odhalili vraha. Duane "Keefe D" Davis bol minulý mesiac obvinený z Tupacovej vraždy. V roku 2018 v rozhovore pre reláciu BET verejne priznal, že bol počas útoku vo vnútri Cadillacu, bol súčasťou Tupacovho konkurenčného gangu Crips a chcel sa pomstiť za útok na svojho synovca Orlanda Andersona. 

Tupac Shakur
Zobraziť galériu (4)
Tupac Shakur  (Zdroj: profimedia.sk)

Masaker templárskych rytierov

Francúzsky kráľ Filip IV. 13. októbra 1307 zatkol a umučil stovky templárskych rytierov, informuje National Geographic. Dokonca aj veľmajster rádu Jacqes de Molay bol v Paríži zatknutý spolu so šesťdesiatimi. Mužov obvinili zo širokého spektra trestných činov vrátane uctievania diabla, kacírstva, homosexuality, pľuvania na kríž a podvodu.

Smrtiaci cyklón v Bangladéši

Najsmrteľnejší tropický cyklón v histórii udrel 13. novembra 1970 v Bangladéši. Cyklón Bhola zabil najmenej 300 000 ľudí, uviedli predstavitelia University Corporation for Atmospheric Research. Búrka bola ekvivalentná hurikánu 3. kategórie, s trvalým vetrom s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu. V dôsledku tejto katastrofy prišiel jeden okres v Bangladéši o neuveriteľných 45 percent svojej populácie.

Viac o téme: TragédiaCyklónVraždaPiatok trinástehoCosta ConcordiaTupac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu