Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šialený experiment: Tínedžer nespal viac ako 11 dní! O desaťročia neskôr sa prejavili devastujúce následky

(Zdroj: X/AASMorg)

SAN DIEGO - Dokonca aj bez toho, aby nám to povedali lekári a vedci, je ľahké pochopiť, že nedostatok spánku je zdraviu škodlivý. V roku 1963 vtedy iba 17-ročný Randy Gardner zisťoval, aký vplyv má na organizmus vyše týždňová spánková deprivácia. Zanechalo to na ňom katastrofálne následky.

V roku 1963 Randy Gardner spolu so svojím kamarátom Brucom McAllisterom vymýšľali nápad na školský vedecký veľtrh a rozhodli sa zistiť, čo by sa stalo, keby sa pokúsili prekonať svetový rekord v bdení. Hodili si mincou o to, kto bude pokusným králikom a Gardner prehral. McAllister neskôr pre BBC povedal: "Boli sme idioti, mladí idioti a ja som s ním bdel, aby som ho sledoval. Po troch nociach bez spánku som sa zobudil opretý o stenu a písal som si poznámky na stenu." 

Experiment sledovali aj Stanfordský výskumník spánku William Dement a lekár amerického námorníctva John J. Ross. Účinky sa na tínedžerovi začali prejavovať po druhom dni bez spánku. Podľa Science Alert sa zakoktával, keď ho požiadali, aby zopakoval jazykolamy. Po troch dňoch spánkovej deprivácie sa dostavili náladovosť, problémy s koncentráciou, krátkodobá strata pamäti, paranoja a halucinácie. "Bol fyzicky veľmi zdatný. Takže sme ho vždy mohli prebrať hraním basketbalu alebo bowlingu a podobne. Keby zavrel oči, okamžite by spal," uviedol Dement.

Nakoniec Randy nespal celých 264,4 hodiny, čo je viac ako jedenásť dní. Ide podľa všetkého o svetový rekord. Následne spal štrnásť hodín, kým sa prirodzene zobudil. Po experimente sa mu však ťažko spalo.

Nasledujúce desaťročia začal mať problémy s nespavosťou, pričom bol presvedčený o tom, že za to môže jeho mladícky kúsok. Spánkovú depriváciu lekári rozhodne neodporúčajú, môže totiž viesť k nezvratným zdravotným následkom. 

Viac o téme: SpánokExperimentRandy GardnerBdenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu