Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nečakaný objav na východe Slovenska: Pozrite, čo sa tam zjavilo! Experti sú šťastím bez seba

Senianske rybníky Zobraziť galériu (3)
Senianske rybníky (Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko)

BRATISLAVA - Ornitológovia na Slovensku majú obrovský dôvod na radosť. Zoznam vtáčích druhov, ktoré hniezdia na našom území, sa totiž rozrástol o ďalší. Ide o ikonický druh, ktorý pribudol vo Východoslovenskej nížine. Odborníci dúfajú, že sa vráti aj o rok.

Združenie SOS/BirdLife Slovensko informovalo, že u nás pribudol nový hniezdiaci druh. Ide o ikonického ibisovca hnedého (Plegadis falcinellus), za ktorého pozorovaním cestujú ornitológovia do Maďarska na Hortobágyi alebo do delty Dunaja v Rumunsku. 

Nečakaný objav na východe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko)


"Očakávali sme, že zoznam hniezdičov Slovenska sa môže rozšíriť ešte o niekoľko druhov, ale u ibisovca hnedého sme až takéto pozitívne očakávania nemali. Síce sa šíri v západnej Európe kvôli väčšej rozlohe ryžových polí, no vo východnej Európe tendencie rozširovania areálu nie sú až tak výrazné," skonštatoval ornitológ Jozef Ridzoň. 

Nečakaný objav na východe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko)

Ibisovec pribudol na Východoslovenskej nížine, priamo vo Vtáčom raji na Senianskych rybníkoch. "O lúky okolo rybníkov sa staráme dlhodobo, udržujeme tu pastvu a obnovujeme plytké mokrade, ktoré sú veľmi dôležité pre ibisovca ako potravný biotop. Už v auguste začíname v rámci projektu LIFE IPORSEN s dlho plánovanou opravou hrádzí a rekonštrukciou prívodného kanála Národnej prírodnej rezervácie Senianske rybníky, kde ibisovce zahniezdili," uviedol ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko Matej Repel. Verí, že tohtoročné hniezdenie bude úspešné a že by sa ibisovcom na Slovensku mohlo vďaka ochranárskym opatreniam zapáčiť aj dlhodobo. 

Viac o téme: VtákHniezdenieIbisovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu