Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Upratovač zničil desaťročia vedeckej práce: Rozčuľovalo ho pípanie, tak vypol mrazničku v laboratóriu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MICHIGAN - Nahnevaný upratovač údajne vypol mrazničku v laboratóriu, čím úplne zničil desaťročia vedeckej práce. Pri práci ho totiž obťažoval nepríjemný zvuk, ktorý mraznička vydávala. Vypol preto ističe, neuvedomil si však, akú obrovskú škodu spôsobil. Upratovacia služba teraz čelí žalobe.

Laboratórium v Rensselaerovom polytechnickom inštitúte (RPI) v Troy v americkom štáte Michigan nedávno prežilo pekelnú nočnú moru kvôli upratovačovi, ktorý vypol mrazničku. To viedlo k tomu, že univerzita začala súdny spor proti spoločnosti poskytujúcej upratovacie služby. K incidentu došlo v septembri 2020, keď dotyčného upratovača rozčuľovalo neustále pípanie počas práce. Rozhodol sa preto vypnúť zdroj nepríjemného zvuku. Neuvedomil si však, že tým vypol aj celú skladovaciu mrazničku, ktorá obsahovala desaťročia vedeckej práce.

Upratovač zničil desaťročia vedeckej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

The Times Union informovali, že v mrazničke sa nachádzali bunkové kultúry, vzorky a ďalšie prvky, ktoré boli zmrazené na teplotu -44 stupňov Celzia. Laboratórium robilo výskum so zameraním na fotosyntézu s nádejou, že zistenia využije na ďalší vývoj solárnych panelov. Keď upratovač vypol istič, teplota raketovo vyskočila až na -3,5 stupňa. Právny zástupca RPI Michael Ginsberg vyhlásil, že za celý incident môže nedbalosť. "Žiaľ, vymazali 25 rokov výskumu." 

Pracovníci bezpečnostnej služby následne informovali, že upratovač si v skutočnosti myslel, že istič zapína, nie vypína. Ginsberg doplnil, že replikácia stratenej práce by stála odhadom milión dolárov (920 000 eur). "Väčšina exemplárov bola ohrozená, zničená a stala sa nezachrániteľnou." Spoločnosť Daigel Cleaning Services mala zmluvu v hodnote 1,4 milióna dolárov (1 280 000 eur) na čistenie zariadení RPI v jesennom semestri 2020, keď došlo k tejto vedeckej tragédii.

Viac o téme: UpratovanieLaboratóriumUpratovačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu