Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé odhalenie: Experti varovali pred katastrofou ponorky Titan už v roku 2018!

Stratená ponorka Titan Zobraziť galériu (2)
Stratená ponorka Titan (Zdroj: profimedia.sk)

BOSTON - Odborníci pred niekoľkými rokmi varovali prevádzkovateľov ponorky Titan, ktorá sa teraz stratila počas plavby k vraku zaoceánskej lode Titanic, pred možnými katastrofickými problémami. Vyzvali tiež, aby podmorské zariadenie podstúpilo certifikačný proces. Napísal to denník The New York Times (NYT).

List adresovaný Stocktonovi Rushovi, ktorý je šéfom firmy OceanGate a tiež sa nachádza na palube Titanu, v roku 2018 podpísali viac než tri desiatky ľudí vrátane oceánografov, výskumníkov morských hlbín, inžinierov a predstaviteľov firiem vyrábajúcich ponorky. Menom americkej Spoločnosti pre námorné technológie v ňom vyjadrili znepokojenie týkajúce sa vývoja ponorky a plánovaných expedícií a tiež obavy, že experimentálny postup OceanGate by mohol viesť k problémom, a to vrátane katastrofických. V liste sa píše aj o tom, že marketing firmy bol závadzajúci, pretože tvrdil, že ponorka splní, či dokonca prekročí bezpečnostné normy stanovené agentúrou pre posudzovanie rizík DNV, hoci u nej zariadenie spoločnosť nenechala otestovať. 

Hrozivé odhalenie: Experti varovali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

OceanGate v roku 2019 potvrdila, že Titan netestovala žiadna nezávislá organizácia. Vysvetľovať každú inováciu externému subjektu ešte predtým, než je testovaná v reálnom svete, je totiž podľa firmy v prípade rýchlych inovácií neprijateľné. Podľa odborníkov je ale práve testovanie treťou stranou "zásadnou súčasťou bezpečnostných opatrení, ktoré chránia všetkých užívateľov ponoriek". Spoločnosť, ktorej ponorka sa stratila v nedeľu s piatimi ľuďmi na palube východne od pobrežia kanadskej provincie Nový Foundland, sa k listu odmietla vyjadriť. 

 

Leaders in the submersible craft industry were so worried about the “experimental” approach of OceanGate that they...

Posted by The New York Times on Tuesday, June 20, 2023

Nie je to prvýkrát, čo sa Titan dostal do problémov. Nemecký podnikateľ Arthur Loibl, ktorý ponor k Titanicu absolvoval, serveru Spiegel Online prezradil, že sa počas jeho cesty opakovane vyskytli problémy s batériami a jeden z predošlých ponorov musel byť prerušený v hĺbke 1600 metrov. Keď bol v roku 2018 na palube ponorky korešpondent americkej televízie CBS David Pogue, prestala zase fungovať komunikácia a trvalo vyše dve hodiny, než sa ju podarilo obnoviť. Pogue tvrdí, že by sa zariadenie malo i v prípade výpadku elektrickej energie dostať na hladinu. To, že na hladine nepláva, podľa neho môže znamenať dve veci. Buď sa ponorka o niečo zachytila na dne, čo ale považuje za nepravdepodobné, pretože tam nič okrem Titanicu nie je, alebo došlo k porušeniu trupu a ponorka je zničená. 

Viac o téme: PonorkaTitan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu