Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Archeológovia otvorili 2000 rokov starý sarkofág: To, čo v ňom našli, absolútne nečakali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALEXANDRIA - Archeológovia našli čierny sarkofág, ktorého otvorenia sa obávalo množstvo ľudí. Prirovnávali to k Tutanchamónovej kliatbe, v dôsledku ktorej niekoľko členov expedície umrelo. Napokon sa však nič zlé nestalo a vedci boli dokonca sklamaní, pretože očakávali pozostatky Alexandra Veľkého.

Keď archeológovia objavili v egyptskej Alexandrii obrovský čierny sarkofág, o ktorom sa predpokladalo, že ležal nerušene pod zemou viac ako 2000 rokov, panovali obavy, čo môže priniesť jeho otvorenie. Otváranie hrobiek a pohrebísk starovekých Egypťanov je totiž už dlho spájané s mystickou kliatbou, ktorá prinesie nešťastie, biedu a smrť tým, ktorí sa odvážia rušiť mŕtvych, informoval v roku 2018 Insider. Najznámejšou je Tutanchamónova kliatba. Kvôli nej niekoľko členov výskumného tímu, ktorý objavil miesto posledného odpočinku mladého faraóna, krátko nato zomrelo. Mnoho ďalších členov expedície však žilo dlhý, zdravý a úspešný život, takže je ťažké odhadnúť, do akej miery sú kliatby skutočné.

 

It dated back to 332 B.C. 🤯

Posted by LADbible on Saturday, June 17, 2023

Každopádne, keď archeológovia objavili čierny žulový sarkofág, medzi poverčivými ľuďmi to zazvonilo na poplach. Existovali obavy, že otvorenie rakvy a pohľad na to, čo je vo vnútri, spôsobí na svete skazu. Predpokladá sa, že sarkofág, ktorý experti otvorili v roku 2018, bol pochovaný v období raného ptolemaiovského obdobia, ktoré sa začalo v roku 323 pred Kristom po smrti Alexandra Veľkého. Mladý Alex vybudoval obrovskú macedónsku ríšu, ktorá začlenila Egypt medzi svoje majetky. Keď umrel, vojnoví velitelia si pre seba vydobyli kúsky jeho ríše. Egypt získal Ptolemaios, ktorý odštartoval ptolemaiovské obdobie.

Hoci existovali obavy, že otvorením starovekého sarkofágu sa uvoľní kliatba, namiesto toho v nej odborníci našli kostry a stojatú červenú vodu. To zmarilo ich nádeje, že vo vnútri nájdu telo známeho panovníka. V skutočnosti boli vo vnútri tri kostry mužov, ktorí boli pravdepodobne vojakmi. Jeden z nich umrel na zásah šípom. Aj keď sa zdá, že títo ľudia neboli až takí dôležití vo veľkej schéme histórie, objav miesta ich posledného odpočinku bol fascinujúci. Zarážajúci je však záujem niektorých ľudí o pitie stojatej vody, ktorá sa našla vo vnútri. Tisíce ľudí vtedy podpísali petíciu, v ktorej žiadali, aby si mohli dať dúšok z nej. Ich žiadosti kompetentné úrady nevyhoveli. 

Viac o téme: SarkofágKliatbaEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu