Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chystáte sa v lete na dovolenku do chorvátskeho Splitu? Zabudnite, že tam budete môcť robiť toto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SPLIT - Obyvatelia obľúbeného chorvátskeho mesta Split už mali plné zuby opitých turistov, ktorí sa nevedeli vpratať do kože. Mestskí poslanci preto schválili nové opatrenia, ktorých nedodržiavanie vyjde opilcov poriadne draho. Preto ak sa aj vy chystáte dovolenkovať v tomto letovisku, pozor, ako sa správate.

Split je ďalším európskym turistickým centrom, ktoré zasahuje proti návštevníkom pokutami za nevhodné správanie na verejnosti. Po odhlasovaní nových opatrení polícia v meste môže udeľovať pokuty vo výške od 150 do 300 eur za pitie, spanie, zvracanie alebo močenie na verejných miestach. Pitie alkoholu do sto metrov od školy alebo škôlky bude viesť k podobnej pokute a rovnako lezenie na verejné pamiatky či fontány. Prvé pokuty dostalo začiatkom júna už trinásť turistov. 

Briti sú na to experti

Skupina miestnych obyvateľov ešte vlani napísala splitským úradom list. "Teror, ktorému sme vystavení zo strany individuálnych turistov a tých, ktorí im tieto služby poskytujú, je neprijateľný. Správanie intoxikovaných jedincov považujeme za absolútne neprijateľné. Močenie a zvracanie už nie sú len sporadické udalosti. Sme tiež pokrytí odpadkami a vystavení hluku a davom ľudí," písalo sa v ňom podľa portálu inews.co.uk

Chystáte sa v lete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Situácia s podguráženými turistami sa nedeje len v Splite, ale aj v menších mestách pozdĺž chorvátskeho pobrežia. Ide najmä o občanov Veľkej Británie. Dalmatinski portal v tejto súvislosti spomenul Tisno, ktoré hostí letný hudobný festival. "Keď do Tisna začali prichádzať britskí turisti, miestni si spočiatku mädlili ruky, pretože si mohli prenajať aj ten najhnusnejší suterén za smiešne peniaze. Britom mohli účtovať viac ako Nemcom alebo Talianom, pretože sa nikdy nesťažovali," povedal jeden z miestnych taxikárov. Takto to ale dlho nevydržalo. "Neskôr vznikla fráza 'Kam idú Briti, tam tráva nerastie'. Všetky peniaze navyše, ktoré miestni zarobili, museli minúť na nákup nových postelí, ktoré zničili návštevníci, alebo na maľovanie stien," pokračuje taxikár. 

Podľa hovorcu Splitského turistického združenia zavedenie pokút nie je výsledkom rastúceho príchodu britských turistov do Splitu. Vysvetlil, že cieľom rozhodnutia je zmeniť profil hostí, ktorí do mesta prichádzajú. Chcú prilákať rodiny a jednotlivcov, ktorí si chcú užiť Split a obdivovať jeho krásu. 

Viac o téme: AlkoholTuristiChorvátskoSplit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu