Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo viac ako sto populárnych aplikáciách pre Android odhalili škodlivý softvér: Pozor na tieto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Firma zameraná na bezpečnostné riešenia zistila, že viac ako sto aplikácií pre Android, ktoré majú celkovo 421 miliónov stiahnutí, je infikovaných novým kmeňom škodlivého softvéru. Nemáte vo svojom Androide aj vy jednu z infikovaných aplikácií?

Kmeň malvéru dostal názov SpinOK a obsahuje v sebe aj spywarový modul. SpinOK sa používa hlavne ako súprava na vývoj marketingového softvéru (SDK) a bol navrhnutý na udržanie záujmu používateľov o aplikácie pomocou minihier, systému úloh a údajných žrebovaní cien a odmien, informuje Fox News. Ďalej spomína, že SpinOK je schopný napadnúť aj tie najlepšie modely telefónov s Androidom a ukradnúť súkromné informácie, ktoré sú na nich uložené, vrátane údajov, ktoré možno použiť na detekciu simulovaného alebo testovacieho prostredia a úpravu prevádzkového režimu tak, aby sa zabránilo odhaleniu odborníkmi na kybernetickú bezpečnosť.

Vo viac ako sto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Prinášame zoznam poškodených aplikácií. Tu je časť z nich, ktoré patria medzi najsťahovanejšie:

Biugo

CashEM

Cashzine

Crazy Drop

Fizzo Novel

MVBit

Noizz

Tick

VFly

Zapya

Mnohé z týchto aplikácií boli už stiahnuté z obchodu Google Play. Niektoré ale už boli aktualizované, aby neobsahovali kmeň škodlivého softvéru. Ak si chcete v telefóne ponechať aplikáciu, ktorá je uvedená v zozname, môžete ju aktualizovať na najnovšiu verziu. Odporúča sa však aplikáciu úplne vymazať.

Viac o téme: MobilAplikáciaAndroidMalvérSpyware
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu