Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nabíjate telefón cez noc? Tu je dôvod, prečo by ste s tým mali hneď prestať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Životnosť batérie nie je založená len na tom, aká je stará. Existuje mnoho ďalších faktorov, vrátane extrémnych teplotných výkyvov a vašich návykov, ktoré zohrávajú svoju rolu pri nabíjaní. Oplatí sa napríklad nabíjanie mobilného telefónu cez noc?

Spoločnosť Apple tvrdí, že keď iPhone zostane dlhší čas plne nabitý, môže to ovplyvniť stav batérie, píše USA Today. Výrobcovia telefónov s Androidom vrátane Samsungu hovoria to isté. "Nenechávajte svoj telefón pripojený k nabíjačke na dlhý čas alebo cez noc. Udržiavanie úrovne batérie čo najbližšie k stredu (30 až 70 percent) môže efektívne predĺžiť jej životnosť," odporúča výrobca Huawei. Cieľom je teda, zjednodušene povedané, udržiavať telefón nabitý, ale nie úplne. 

Nabíjate telefón cez noc?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Batéria sa automaticky prestane nabíjať, keď je plná. V niektorých prípadoch, keď klesne na 99 percent, bude potrebovať viac energie, aby sa vrátila na sto percent. Tento neustály cyklus znižuje životnosť batérie. Väčšina telefónov sa však dodáva s možnosťami regulácie nabíjania, ktoré sú práve z tohto dôvodu.

Okrem poškodenia životnosti batérie môže nabíjanie zariadení cez noc predstavovať aj zdravotné a bezpečnostné riziko, ak si nedáte pozor, kde mobil necháte nabíjať. Je to preto, že nabíjanie zvyčajne prichádza s určitým stupňom zvýšenia teploty a ak sa niečo pokazí, horľavé povrchy sa môžu rýchlo stať nebezpečnými. 

Nabíjate telefón cez noc?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Telefóny by ste nemali strkať pod vankúše ani ich nabíjať na posteľnej bielizni," povedal pre Guardian vyšetrovateľ požiarov v anglickom grófstve Staffordshire Paul Shaw. Nazýva sa tepelný únik v batérii. "Sama sa ohrieva. Stále ide a ide. Pracovná plocha alebo stolík sú v poriadku, pretože batéria nevydáva dostatok tepla," dodal. 

Viac o téme: BatériaMobilNabíjanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu