Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Takto si umelá inteligencia predstavuje dokonalého muža a ženu: Keď uvidíte tie telá... OCH!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Umelá inteligencia (AI) sa neustále vyvíja a zlepšuje. Ako ale zistili predstavitelia projektu The Bulimia Project, stále má veľké nedostatky. Keď požiadali generátory obrázkov o dokonalé znázornenie ženy a muža, zostali v šoku. Podľa ich slov má AI nereálne predstavy, ktoré môžu vyplývať aj zo sociálnych sietí.

Skupina, ktorá sa zaoberá zvýšením povedomia o poruchách príjmu potravy, poukázala na obrázky vygenerované umelou inteligenciou, ktoré majú znázorňovať dokonalého muža a ženu. Predstavitelia projektu The Bulimia požiadali generátory obrázkov Dall-E 2, Stable Diffusion a Midjourney, aby vytvorili dokonalé ženské telo špeciálne podľa sociálnych sietí v roku 2023, po ktorom nasledovala rovnaká výzva, ale pre mužov. "Menšie ženy sa objavili takmer na všetkých obrázkoch vytvorených Dall-E 2, Stable Diffusion a Midjourney, ale posledné menované prišli s najnerealistickejšími zobrazeniami ženského tela. To isté možno povedať o mužskej postave, ktorú vytvorili, pričom všetky vyzerajú ako verzie kulturistov upravené vo Photoshope," vysvetlili autori projektu

 

The Bulimia Project has released a new study examining how artificial intelligence has perceived the “ideal” body based on social media data. READ MORE: https://fal.cn/3yj2K #TheProjectTV

Posted by The Project on Tuesday, May 16, 2023

Tím zistil, že 40 percent obrázkov generovaných AI zobrazovalo nereálne typy tela, o niečo viac u mužov ako u žien. Ohromujúcich 53 percent obrázkov tiež zobrazovalo olivové odtiene pleti a 37 percent vytvorených ľudí malo blond vlasy. Výskumníci potom požiadali generátory, aby na základe údajov z roku 2023 vygenerovali všeobecnejšiu dokonalú ženu aj dokonalého muža. Hlavný rozdiel bol medzi týmito dvoma výzvami v tom, že obrázky vygenerované na základe sociálnych sietí boli sexuálne nabitejšie a obsahovali viac neprimeraných a nerealistických častí tela.

"Vzhľadom na to, že sociálne siete používajú algoritmy založené na tom, ktorý obsah priťahuje najviac pozornosti, je ľahké uhádnuť, prečo bolo zobrazenie AI viac sexualizované. Môžeme však len predpokladať, že dôvod, prečo AI prišla s toľkými podivne tvarovanými verziami postavy, je, že sociálne siete propagujú nereálne typy postáv," napísali odborníci. 

Viac o téme: Bulímia a anorexiaSociálne sieteUmelá inteligenciaAI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu