Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci skúmali mozgy troch zombie ľudí, ktorí sa mali vrátiť zo záhrobia: Prekvapí vás, čo zistili?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdá sa, že zombie naozaj existujú, minimálne na Haiti. Miestni obyvatelia tam údajne pozorovali niekoľko zosnulých, ktorí sa o nejaký čas vrátili zo záhrobia a správali sa ako zombie. Výskumníci si na tento fenomén posvietili a prišli so zaujímavým vysvetlením.

Nemŕtvi sa zvyčajne nezúčastňujú na klinických štúdiách, hoci traja údajní zombie raz súhlasili s meraním svojej mozgovej aktivity výskumníkmi na Haiti. Vedecké vyšetrovanie sa začalo v snahe odhaliť identitu strašidelného tria, z ktorých každý bol miestnymi rozpoznaný ako dávno zosnulý, ktorý sa vrátil zo sveta mŕtvych. Podľa haitskej viery voodoo môžu duchovia mŕtvych niekedy zachytiť čarodejníci nazývaní bokors, ktorí potom môžu použiť tieto duše na oživenie čerstvých mŕtvol. Miestne úrady často dostávajú hlásenia o námesačných chodcoch, pričom každý rok miestni spozorujú až tisíc zombie mŕtvych.

Vedci skúmali mozgy troch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V bizarnej štúdii zverejnenej v roku 1997 vedci skúmali tri takéto prípady pomocou elektroencefalografie a techník testovania DNA, aby sa pokúsili nájsť racionálne vysvetlenie zjavných chodiacich mŕtvol. Prvý z nich sa týkal ženy, ktorá zomrela vo veku 30 rokov, no o tri roky neskôr si ju všimli rodinní príslušníci, ktorí ju spoznali vďaka výraznému znaku na tvári. Súd potom povolil otvorenie hrobu ženy, pričom odhalil, že je plný kameňov. Autori štúdie uviedli, že žena-zombie držala hlavu v zníženej polohe a chodila extrémne pomaly a strnulo, sotva hýbala rukami. Nebola tiež schopná komunikovať, ale občas zamrmlala nejaké nezrozumiteľné, ale stereotypné slová.

Napriek zjavnej zombifikácii ženy výskumníci odhalili, že výsledky z elektroencefalogramu a vyšetrenia centrálneho nervového systému boli nevýrazné. Na základe posúdenia jej stavu experti ponúkajú predpokladanú diagnózu katatonickej schizofrénie, nevedia však vysvetliť, ako sa vrátila zo záhrobia. Navrhujúc špekulatívne riešenie, vysvetľujú, že žena možno vôbec nezomrela, ale mohla byť otrávená neuromuskulárnym toxínom, ktorý jej pravdepodobne podal jeden z bokorsov s cieľom vyvolať katalepsiu a oklamať príbuzných, aby si mysleli, že je mŕtva. Čarodejník sa potom dostal k pochovanému telu krátko predtým, ako žena nadobudla vedomie, zatiaľ čo nedostatok kyslíka v hrobe mohol mať za následok poškodenie mozgu, čo vysvetľuje jej stav podobný zombie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vedci ďalej opisujú prípad 26-ročného muža, ktorého miestni videli na kohúťom zápase 19 mesiacov po tom, ako bol pochovaný. Jeho strýko bol následne uznaný vinným z použitia kúziel na zombifikáciu muža, ktorého držali pripútaného v dome jeho rodičov. Klinické vyšetrenia opäť nepriniesli žiadne nadprirodzené nálezy a mladíkovi diagnostikovali syndróm organického mozgu a epilepsiu. Ešte dôležitejšie je, že testovanie DNA odhalilo, že to nebol muž, ktorý zomrel krátko predtým.

V podobnom prípade bola 31-ročná žena identifikovaná ako dedinčanka, ktorá bola mŕtva už 13 rokov. Lekárska prehliadka však opäť odhalila, že je do značnej miery stále človekom. Genetické analýzy ukázali, že to navyše nie je tá zosnulá osoba, za ktorú ju mnohí považovali. Autori výskumu preto dospeli k záveru, že najpravdepodobnejším vysvetlením je chybná identifikácia putujúceho, duševne chorého cudzinca zo strany pozostalých príbuzných.

Viac o téme: VýskumZombieHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu