Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Haiti má ísť tisíc kenských policajtov: Ľudskoprávne skupiny majú obavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAIROBI - Tisícka kenských policajtov, ktorá by mala na Haiti viesť medzinárodnú policajnú skupinu určenú na boj proti gangom, by sa v tejto krajine mohla dopúšťať podobného násilného zneužívania moci ako vo svojej domovine. Tieto obavy vyslovili ľudskoprávne organizácie, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Ľudskoprávne organizácie dlhodobo obviňujú kenskú políciu z vrážd a mučenia. Počas pandémie, keď bol v Keni vyhlásený zákaz vychádzania, kenskí policajti strieľali na civilistov. Miestna ľudskoprávna skupina potvrdila, že polícia v júli počas protestov proti rastúcim životným nákladom zastrelila 30 ľudí v najchudobnejších štvrtiach Kene. OSN trištvrte roka vyzývala štáty, aby sa niektorý z nich ujal misie na obnovu poriadku v Haiti, ktoré je najchudobnejším štátom západnej pologule. Kenské bezpečnostné sily sú už niekoľko rokov prítomné v susednom Somálsku, kde pomáhajú v boji proti islamským extrémistom.

Málo vojakov v mierových misiách OSN

Keňa má svoje vojenské jednotky od vlani aj v nepokojných oblastiach východného Konga. Zatiaľ čo iné africké štáty vrátane Rwandy, Ghany a Egypta majú tisíce vojakov v mierových misiách OSN, Keňa ich má v súčasnosti podľa údajov OSN menej ako 450, z toho 32 sú policajti. USA majú v mierových misiách OSN celkovo iba 35 vojakov. "Neviem o tom, že by sa OSN (voči Keni) sťažovala na týchto misiách, preto nemám žiadne obavy," miernil obavy výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Nezávislá medicínsko-právna jednotka (IMLU) z Kene Peter Kiama. Dodal, že v Keni je hlavným problémom v polícii politické zasahovanie do jej chodu a kultúra beztrestnosti. Na Haiti by kenská polícia nemala podliehať veliteľovi OSN.

Viac o téme: GangyHaitiKenský policajti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu