Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Používate tieto smartfóny? POZOR! Odomknúť ich môže hocikto za pomoci vašej fotografie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Používate smartfóny od Samsungu, Nokie či Xiaomi? V takom prípade by ste si mali dať pozor na odomykanie telefónu prostredníctvom rozpoznávania tváre. Test britského portálu odhalil, že tieto telefóny sa dajú odomknúť aj za pomoci 2D vytlačenej fotografie.

Smartfóny ako Samsung, Nokia a Motorola sa dajú oklamať a odomknúť jednoducho za pomoci fotografie majiteľa. Odborníci z britského portálu Which? zistili, že sedem obľúbených značiek má slabú technológiu na identifikáciu tváre, ktorú milióny ľudí používajú na ochranu svojich telefónov a platobných aplikácií. Testovali celkom 48 zariadení a zistili, že 19 z nich bolo veľmi jednoduché oklamať. Použité fotografie nemali ani vysokú kvalitu – boli to iba štandardné tlačové výstupy na papier. Na základe testov odborníci zistili, že najviac zlyhalo Xiaomi. Až sedem telefónov tejto značky sa dalo odomknúť len za pomoci fotografie majiteľa. U značky Motorola identifikovali štyri, zatiaľ čo Nokia, Oppo a Samsung má dva také telefóny. V prípade značky Honor a Vivo našli len jeden.

Používate tieto smartfóny? POZOR!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Britská Skupina pre práva spotrebiteľov teraz vyzýva každého, kto vlastní jeden z dotknutých smartfónov, aby vypol rozpoznávanie tváre a namiesto toho používal snímač odtlačkov prstov alebo PIN. „Je neprijateľné, že značky predávajú telefóny, ktoré sa dajú ľahko oklamať pomocou 2D fotografie, najmä ak svojich zákazníkov neupozorňujú na túto zraniteľnosť,“ povedala Lisa Barberová, technická redaktorka portálu Which?. „Naše zistenia majú skutočne znepokojujúce dôsledky pre bezpečnosť ľudí a náchylnosť k podvodom,“ dodala.

Pozor by si mali dávať majitelia týchto smartfónov:

  • Honor 70
  • Motorola Razr 2022, Motorola Moto E13, Motorola Moto G13, Motorola Moto G23
  • Nokia G60 5G, Nokia X30 5G
  • Oppo A57, Oppo A57s
  • Samsung Galaxy A23 5G, Samsung Galaxy M53 5G
  • Vivo Y76 5G
  • Xiaomi POCO M5, Xiaomi POCO M5s, Xiaomi POCO X5 Pro, Xiaomi 12T, Xiaomi 12T Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 13

 

SMS-kovaním si údajne skracujeme život.
Zobraziť galériu (3)
SMS-kovaním si údajne skracujeme život.  (Zdroj: thinkstock.com)

Predstavitelia Samsungu uviedli, že svojim užívateľom poskytujú rôzne úrovne biometrickej autentifikácie, pričom najvyššiu úroveň autentifikácie má snímač odtlačkov prstov. Nokia potvrdila, že jej dotykové smartfóny majú softvér na rozpoznávanie tváre, no svojim zákazníkom vždy oznámia, že telefón môže odomknúť aj niekto, kto sa na zákazníka veľmi podobá. Pri vlastnom testovaní s vytlačenými fotografiami však spoločnosť nezaznamenala žiadne problémy. Spoločnosť Vivo uviedla, že zákazníkom počas procesu nastavenia telefónu hovorí, že rozpoznávanie tváre je menej bezpečné ako iné zámky, ktoré ponúkajú. Ostatné spoločnosť sa k testu nevyjadrili, informoval portál.

Viac o téme: BezpečnosťSamsungNokiaSmartfónyXiaomi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu