Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FBI varuje: Pozor na QR kódy v reštauráciách, nepoužívajte ich! Vypýtajte si radšej jedálny lístok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - FBI varuje ľudí, aby v reštauráciách uprednostnili fyzické jedálne lístky pred tými digitálnymi. Upozorňujú na podvodníkov, ktorí vyrábajú falošné QR kódy, ktoré umiestňujú na miesta ako sú gastroprevádzky. Takto získavajú osobné údaje zo smartfónu návštevníkov.

QR,čiže "quick response" (rýchla odozva), je strojovo čitateľný kód zložený z bielych a čiernych štvorčekov, ktoré umožňujú uložiť URL adresu. Poskytuje možnosti platby a ďalšie online služby, a to jednoduchým prístupom cez fotoaparát smartfónu. QR existuje už od roku 1994, no počas pandémie zaznamenal veľký návrat. Mnohé reštaurácie ich začali používať namiesto klasických jedálnych lístkov, čoho sa hneď chopili internetoví podvodníci.

Falošné QR kódy namiesto toho, aby používateľa zaviedli do online menu alebo pokladne, stiahnu malvér do zariadenia, ktorý ukradne jeho polohu a osobné informácie. FBI preto vyzvala spotrebiteľov, aby si dávali pozor na preklepy alebo nesprávne umiestnené písmená v URL adresách prístupných prostredníctvom QR kódov a preventívne požiadali reštauráciu o fyzické menu.

FBI varuje: Pozor na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníčka na kybernetickú bezpečnosť Carrie Kerskieová špeciálne varuje pred parkovacími automatmi. Podvodné QR kódy sú umiestnené na zadnej strane meračov, čo vedie ľudí k domnienke, že takto platia za parkovanie. "Zločinci vedia, že každá jedna osoba na parkovisku klikne na QR kód alebo si ho odfotí. Dokážu vytvoriť webovú stránku, ktorá bude vyzerať veľmi podobne ako legitímna parkovacia webstránka, ale nie je," povedala pre abc-7.

Správa od spoločnosti Marcum, účtovnej a poradenskej služby so sídlom v New Yorku, ukazuje, že podvody s QR kódmi patria medzi päť najväčších hrozieb kybernetickej bezpečnosti pozorovaných v apríli. Podvodníci používajú falošné kódy na vykonávanie phishingových podvodov v e-mailoch a správach sociálnych médií. "Podvodníci vás môžu osloviť aj cez online trh s tvrdením, že sa pokúšajú kúpiť tovar, ktorý predávate a požiadať vás, aby ste naskenovali QR kód. Vyhnite sa platbám z webovej stránky, na ktorú sa dostanete cez QR kód. Ak chcete uskutočniť platbu, manuálne zadajte uznávanú a dôveryhodnú webovú stránku." 

Viac o téme: MenuMobilReštauráciaQR kódMalvérKybernetická bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu