Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chystáte sa do Chorvátska? Uľaviť si za stromom ani neskúšajte! Obľúbená dovolenková destinácia zavádza mastné pokuty

(Zdroj: Getty Images)

SPLIT – Druhé najväčšie chorvátske mesto Split priláka každoročne obrovské davy turistov. Miestni obyvatelia sa však sťažujú, že ich správanie je často nevhodné a za hranicou únosnosti. Za prehrešky a nevhodné správanie na verejnosti plánujú rozdávať mastné pokuty.

archívne video

Chorvátsko po prudkých búrkach bojuje s povodňami (Zdroj: Facebook/Crometeo)

Split privíta každoročne davy turistov, medzi nimi aj Slovákov a Čechov. Historické mesto na východom brehu malého polostrova pri Jadranskom mori patrí k jednému z najnavštevovanejších miest v Chorvátsku. Cudzinci však okrem podpory miestneho cestovného ruchu zanechávajú za sebou spúšť. Podľa chorvátskeho denníku Dnevnik sa mesto pred začínajúcou letnou sezónou rozhodlo s nespratníkmi nadobro skoncovať.  Mestská rada sa rozhodla, že za močenie na verejnosti, popíjanie alkoholu mimo reštaurácií, lozenie po historických pamiatkach, vyjednávanie s taxikármi, ale aj spanie na verejných priestoroch hrozí turistom pokuta vo výške 300 eur.

Polovičná pokuta, vo výške 150 eur hrozí turistom, ktorí budú na verejnosti zvracať. Mestská rada zároveň odhlasovala zákaz stavebných a montážnych prác medzi 14. a 17. hodinou a v noci. Tieto opatrenia sa však týkajú iba miestnych obyvateľov. Na poriadok mesta bude podľa starostu Splitu Bojana Ivoševiča dohliadať okrem polície aj pomocná sila. Policajtom budú pomáhať najmä vo večerných hodinách a v noci, medzi desiatou hodinou večer a štvrtou hodinou ráno. Mestská rada sa rozhodla pre toto riešenie pre opakované sťažnosti od obyvateľov z minulých sezón. Turisti sa v meste opíjali, spali, močili na verejnosti, no dokonca sa oddávali aj sexu.

Viac o téme: PokutyTuristiLetná sezónaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu