Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pracujete celý deň za počítačom? Štyri jednoduché cviky na oči, pocítite neskutočnú úľavu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Práca za počítačom neprospieva nielen chrbtici, ale ani očiam. Celodenné pozeranie na obrazovku ich poriadne namáha. Odborníčka na zrak poradila štyri jednoduché cvičenia, ktoré prinesú očiam úľavu. Vyskúšajte ich a určite pocítite úľavu.

Ľahké cvičenia sa dajú robiť kedykoľvek a kdekoľvek. Prvé pravidlo je "20-20-20", čo znamená, že každých 20 minút by sa mal človek sústrediť 20 sekúnd na 20 metrov vzdialený pevný bod. "Toto cvičenie zbaví vaše oči stresu a dá sa ľahko začleniť do vašej každodennej rutiny," uviedla optometrička Nimmi Mistryová pre Mirror Online. Zároveň ale upozorňuje, že niektorým ľuďom to nemusí stačiť.

Pracujete celý deň za
Zobraziť galériu (3)

Ďalšia technika je inšpirovaná jogou. "Položte si dlane na oči bez toho, aby ste na ne vyvíjali tlak. Končeky prstov nechajte prekryté na čele a snažte sa, aby nepreniklo žiadne svetlo a minútu sa zhlboka nadychujte." Uistite sa, že máte čisté ruky. 

Tretie cvičenie zahŕňa gúľanie očí. Pomáha zmierniť napätie, ktoré v nich môžete pociťovať. Ak to chcete skúsiť, posaďte sa s vystretým chrbtom a hlavu držte nehybne. Bez toho, aby ste pohli hlavou, sa pozerajte doprava, potom pomaly presuňte pohľad smerom k stropu, následne doľava a nakoniec dole. Opakujte desať takýchto okruhov v smere a v protismere hodinových ručičiek. 

Pracujete celý deň za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Poslednou technikou je masáž očí. "Stlmte všetky svetlá a zatvorte oči. Potom jemne zatlačte končekmi prstov na zatvorené horné viečka a robte krúživé pohyby po dobu niekoľkých sekúnd. Opakujte toto cvičenie päťkrát alebo viac," poradila optometrička. Vyhnite sa však pri tom treniu očí.

Viac o téme: CvičenieOčiZrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu