Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Päť potravín pre lepší zrak: Chcete mať dobré oči? Zaraďte ich do svojho jedálnička

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Zlý zrak je spojený s niekoľkými faktormi vrátane stresu, nezdravého životného štýlu či dlhého pracovného času. V boji proti slabému zraku a k zlepšeniu zdravia očí môže strava zohrať dôležitú úlohu. Odborníci odporúčajú v tejto súvislosti konzumovať týchto päť potravín.

Štúdia nazvaná Age-Related Eye Disease Study v roku 2001 zistila, že konkrétne živiny sú spojené so zníženým rizikom vzniku zdravotných problémov oka, ktoré súvisia s vekom. Konkrétnejšie, riziká sa znížili o 25 percent. Ide o živiny ako meď, zinok, vitamín C, beta karotén a vitamín E. V roku 2013 bola štúdia aktualizovaná s cieľom vyhodnotiť rôzne verzie a variácie. Tie zahŕňali luteín, zeaxantín, beta karotén a omega-3 mastné kyseliny, pričom niektoré zmesi fungovali lepšie v porovnaní s inými. Science Times zhrnul päť potravín pre lepšie zdravie očí.

Ryby

Sietnica potrebuje dva rôzne typy omega-3 mastných kyselín, aby dobre fungovala. Sú to EPA a DHA. Obe možno nájsť v tučných a mastných rybách, ako je tuniak, pstruh, losos, makrela, ančovičky, sardinky či sleď. Omega-3 mastné kyseliny chránia oči pred glaukómom a degeneráciou makuly. Nízka hladina týchto živín je spojená aj so suchými očami. Tým môže pomôcť konzumácia rybieho oleja, napríklad v prípade, že suché oči vám spôsobilo ich dlhodobé vystavenie obrazovke. 

Päť potravín pre lepší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vajcia

Vajcia sú vynikajúcim zdrojom zeaxantínu a luteínu, ktoré môžu znížiť riziko straty zraku v dôsledku starnutia. Sú bohaté na zinok, vitamín E a vitamín C. Zinok nachádzajúci sa vo vajci pomôže telu využiť zeaxantín a luteín nachádzajúci sa vo žĺtku.

Päť potravín pre lepší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Orechy

Rovnako ako ryby, aj orechy obsahujú vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín. Okrem toho sú bohaté na vitamín E, ktorý môže chrániť oko pred poškodením spojeným so starnutím. Medzi najlepšie orechy pre zdravie očí patria vlašské orechy, kešu oriešky a arašidy.

Päť potravín pre lepší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Mrkva

Mrkva je bohatá na vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu, pokiaľ ide o zrak. Vitamín A je súčasťou proteínu známeho ako rodopsín, ktorý napomáha schopnosti sietnice absorbovať svetlo. Beta karotén je to, čo robí mrkvu sýto oranžovou. 

Mrkva je bohatým zdrojom karotenoidov.
Zobraziť galériu (5)
Mrkva je bohatým zdrojom karotenoidov.  (Zdroj: thinkstock.com)

Listová zelenina

Listová zelenina obsahuje vysoké hladiny antioxidantov zeaxantínu a luteínu, ktoré môžu znížiť riziko dlhodobých očných ochorení ako šedý zákal či degenerácia makuly. Taktiež dokážu chrániť oko pred škodlivým modrým svetlom. Zelenina ako špenát, kel a kapusta tiež obsahuje vysoké hladiny vitamínu E a C.

Viac o téme: PotravinyZdravieOčiZrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu