Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Špinavá pravda o vašom mobilnom telefóne: Fuj, toto všetko nosíte so sebou vo vrecku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ARIZONA - Zdravotné riziká s mobilom sa spájajú najmä s rozptyľovaním za volantom, rádiofrekvenčným žiarením či návykovosťou. Zabúda sa však na riziko mikrobiálnej infekcie. Ako tomu predísť a zvýšiť čistotu svojho telefónu?

Odhaduje sa, že ľudia sa svojho telefónu dotknú stovky, ak nie tisíckrát denne. Podľa štúdie výskumníkov z University of Arizona sú naše telefóny špinavšie ako záchodové dosky. Mobil používame počas dňa pri rôznych činnostiach a kladieme ho na rôzne povrchy. To všetko môže preniesť mikróby na telefón. Hoci sú tieto zariadenia zamorené baktériami, na ich hygienu nemyslíme, píše El País.

Muž sa vyhrážal útokom
Zobraziť galériu (3)
Muž sa vyhrážal útokom  (Zdroj: Getty Images)

Množstvo štúdií o mikrobiologickej kolonizácii mobilných telefónov ukazuje, že môžu byť kontaminované rôznymi druhmi potenciálne patogénnych baktérií. Patrí medzi ne E. coli vyvolávajúca hnačku, kožný stafylokok, ale aj aktinobaktérie, ktoré môžu spôsobiť tuberkulózu a záškrt. Ďalej citrobacter, ktorý môže viesť k bolestivým infekciám močových ciest či enterococcus, ktorý spôsobuje meningitídu. Na telefónoch boli tiež nájdené klebsiella, micrococcus, proteus, pseudomonas a streptococcus, ktoré tiež môžu mať neblahé účinky na zdravie.

Mobily sú z veľkej časti vyrobené z plastu, v ktorom sa môžu ukrývať vírusy, ktoré na ňom vedia prežiť aj týždeň. Výskum zistil, že mnohé patogény na telefónoch sú často rezistentné na antibiotiká. Je teda jasné, že hygiene mobilu treba venovať viac pozornosti. 

Špinavá pravda o vašom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako správne čistiť telefón?

Používajte utierky alebo spreje na báze alkoholu. Na dezinfekciu krytov telefónov musia obsahovať aspoň 70 percent alkoholu. Ak je to možné, robte to každý deň. Nestriekajte dezinfekčné prostriedky priamo na mobil a taktiež sa vyhnite používaniu bielidiel alebo abrazívnych čistiacich prostriedkov. Po dokončení čistenia si dôkladne umyte ruky.

Viac o téme: BaktérieMobilTelefónHygiena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu