Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FBI varuje ľudí: Nikdy si nenabíjajte mobil ani iné zariadenie na verejných staniciach! Toto vám hrozí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DENVER - Hackeri vyvinuli spôsob, ako ukradnúť osobné údaje cez USB porty na verejných nabíjacích staniciach. Tento typ útoku sa nazýva "Juice jacking". Aj keď sa nezdá, že je bežný, je dôležité poznať riziká pripojenia vašich zariadení k týmto staniciam a ako sa dá vyhnúť ich prípadnému hacknutiu.

Verejné nabíjacie stanice sú teraz všade; možno ich nájsť na vlakových staniciach, letiskách, v hromadnej doprave, parkoch či v obchodných domoch. Ponúkajú možnosť nabiť si batériu či už v mobilnom telefóne, tablete alebo inom elektronickom zariadení. Hoci tieto stanice pôsobia bezpečne, americká vládna agentúra FBI nedávno vydala varovanie pred ich používaním. 

"Vyhnite sa používaniu bezplatných nabíjacích staníc na letiskách, v hoteloch alebo nákupných centrách. Hackeri prišli na spôsoby, ako využiť verejné USB porty na zavedenie škodlivého softvéru a monitorovacieho softvéru do zariadení," píše úrad na Twitteri. 

Čo je juice jacking?

Ide o typ kybernetického útoku, pri ktorom sa hackerovi podarí ukradnúť dáta zo smartfónu, tabletu alebo iného zariadenia počas ich nabíjania na verejnej nabíjacej stanici. Hackeri manipulujú s nabíjacím portom USB, ktorý môže okrem nabíjania zariadenia prenášať aj dáta v ňom uložené. Týmto spôsobom môžu do zariadenia nainštalovať malvér, uzamknúť ho alebo ukradnúť osobné údaje a ďalšie citlivé informácie, ako sú heslá, informácie o kreditných kartách alebo kontakty, ktoré sa odosielajú páchateľovi. Ten ich potom môže použiť na prístup k online účtom obete alebo ich odovzdať tretím stranám, píše denník El País. 

FBI varuje ľudí: Nikdy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Niekoľko tipov, ako sa nestať obeťou jackingu: 

  • Nepoužívajte verejnú nabíjaciu stanicu USB, namiesto toho použite zásuvku.
  • Na cestu si vezmite AC kábel, nabíjačku do auta alebo vlastný USB kábel.
  • Noste so sebou prenosnú nabíjačku alebo externú batériu.
  • Zvážte nosenie kábla len na nabíjanie, ktorý zabraňuje odosielaniu alebo prijímaniu údajov počas nabíjania. 
  • Ak pripojíte svoje zariadenie k portu USB a zobrazí sa výzva na výber "zdieľať údaje" alebo "iba nabíjanie", vždy vyberte "iba nabíjanie". 
Viac o téme: MobilTelefónHackerNabíjanieJuice jacking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu