Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári odhalili srdcervúca slová, ktoré ľudia najčastejšie hovoria tesne pred smrťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Keď sa ľudia pripravujú na definitívny odchod z tohto sveta, často spomínajú na svojich najbližších, či už živých alebo mŕtvych. Sú ale aj takí, ktorým príde na smrteľnej posteli ľúto, že niektorým veciam venovali zbytočne veľa pozornosti.

Julie McFaddenová, ktorá pracuje ako zdravotná sestra v hospici, tvrdí, že najčastejšie sa ľudia počas posledných nádychov odvolávajú na rôznych členov rodiny, píše Daily Record. Tvrdí, že na rozdiel od toho, čo vidíme v televízii a vo filmoch, ľudia majú len zriedka pripravený dramatický monológ na rozlúčku. Namiesto toho uvažujú o svojom živote a o tom, čo im je ľúto.

Lekári odhalili srdcervúca slová,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia často ľutujú, že držali diéty a strácali čas staraním sa o svoj vzhľad. Niektorým je zas ľúto, že príliš veľa pracovali. Najčastejšie však spomínajú na rodinných príslušníkov alebo bývalých milencov. "Veľa ľudí spomína mená svojich rodičov, keď povedia 'mama' alebo 'otec', alebo meno bývalého manžela, ktorý je už mŕtvy. Ich vety sú zvyčajne krátke a tiché. Je pre nich naozaj ťažké hovoriť," hovorí McFadenová. 

Doktorka Mina Changová zas vraj často od pacientov počúva, že nič neľutujú. "Niekedy povedia slová ako 'Som pripravený' alebo 'Neľutujem'. Často podporujeme vzťahy medzi pacientmi a ich blízkymi, takže môžeme počuť slová ako 'ďakujem', 'milujem ťa', 'prosím, odpusť mi' alebo sa len pozdravia."

Viac o téme: SmrťSmrteľná posteľPosledné slová pred smrťou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu