Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľryby sú gepardy hlbokého oceánu

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Časopis Journal of Animal Ecology nedávno informoval o zaujímavom úkaze, keď vedci pozorovali rýchlosť veľrýb pri love koristi.

V istom slova zmysle by sa dalo povedať, že sú svojou rýchlosťou "gepardmi oceánu". Stávajú sa tak vo svojom prostredí nekompromisnými a najrýchlejšími podmorskými cicavcami.

Ide v podstate o unikátny jav, zachytený prvý raz, v pomerne veľkej hĺbke. "Pokiaľ vieme, u žiadneho druhu veľryby sme doteraz nezachytli takúto rýchlosť. Tieto krátkoplutvé veľryby, príbuzné delfínom, sú skutočnými podmorskými atlétmi," uviedla biologička Natacha Aguilar Soto z tenerifskej univerzity v Španielsku.

Vedecký tím skúmal správanie 23-och krátkoplutvých veľrýb (Globicephala macrorhynchus), príbuzných delfínom a žijúci pri pobreží Kanárskych ostrovov - jedno z troch miest sveta, kde sa tento druh veľrýb vyskytuje. Počas dňa sa väčšinou zdržujú na hladine. Nie je však pravda, že sú nočnými lovcami, ako sa doteraz myslelo.

Neuveriteľnou pravdou však rozhodne je asi pätnásťminútový čas, za ktorý sa dokážu ponoriť do hĺbky 800 až 1000 metrov. Do hĺbky sa ponárajú iba s malými kyslíkovými rezervami. Napríklad gepardom sa dýchanie zrýchli až dvojnásobne. "Objav je prevratom v chápaní správania podmorských živočíchov," dodala Soto.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu