Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena v roku 2007 dostala ako darček iPhone prvej generácie: Neuveríte, čo sa s ním stalo po 16 rokoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

NEW JERSEY - Karen Greenová dostala pred šestnástimi rokmi iPhone ako darček, nikdy ho však nepoužila ani neotvorila. Časom jej napadlo, že raz z toho môže byť zberateľský kúsok a mala pravdu. Tento rok vydražila iPhone prvej generácie za viac ako 63-tisíc dolárov (59-tisíc eur).

Keď Karen v roku 2007 získala novú prácu, priatelia sa jej zložili na darček v podobe iPhonu prvej generácie, ktorý prišiel na trh práve to leto. Telefón pozostával z 3,5 palcového displeja, dvojmegapixelového fotoaparátu a webového prehliadača Safari. Dostupný bol len so štyri, resp. osem gigabajtovým úložným priestorom a predával sa za 599 dolárov, píše Insider. Zádrhel bol v tom, že Greenová mala zmluvu s operátorom Verizon, no iPhony sa vtedy mohli používať iba s operátorom AT&T. Namiesto toho, aby zaplatila nemalé poplatky za ukončenie dohody, nechala telefón na poličke roky neotvorený a nepoužívaný. Časom si začala uvedomovať, že tento kúsok môže byť raz pre zberateľov veľmi cenný. Jej tušenie sa ukázalo ako správne.

V priebehu rokov Američanka niekoľkokrát zvažovala, že mobil predá. Keď sa dopočula o originálnom, neotvorenom iPhone na eBay predanom za 10 000 dolárov, nenechalo ju to chladnou. "Pomyslela som si, bože, myslím, že mám originál. Volala som synovi a povedala som mu: 'Choď po telefón a uisti sa, že nie je otvorený'." Karen bola zvedavá, akú má hodnotu, a tak sa v roku 2019 zúčastnila televíznej relácie Doctor & the Diva, kde mohla hŕstka divákov oceniť podobné položky. Jej iPhone dostal odhadovanú hodnotu 5 000 dolárov. Rozhodla sa preto, že si ho ešte na pár rokov odloží.

Greenová vydržala do momentu, kým nepotrebovala peniaze na založenie vlastného biznisu, inak by vraj ešte počkala. Oslovila aukčný dom LCG Auctions, ktorý sa špecializuje na zberateľské predmety z popkultúry a práve v tom období tento typ telefónu hľadal. "Zavolali nám mnohí, ale 99 percent z nich nemalo to, čo sme chceli. Ale Karen mala naozaj jedinečný kúsok so skvelým príbehom," povedal zakladateľ LCG Auctions Mark Montero. Dražba prebehla počas februára, ponuka začala pri 2 500 dolároch, pričom odhadovaná predajná suma bola najmenej 50 000 dolárov. Aukcie sa zúčastnilo desať kupujúcich s 27 ponukami. Zariadenie sa nakoniec vydražilo za 63 356,40 dolára, čo je viac ako stonásobok pôvodnej ceny. 

 

Do you have a first-generation iPhone lying around the house? 📱 Well, if it's unused and unopened, you could be sitting...

Posted by Inspiring Content & Global Updates on Thursday, February 23, 2023

Prečo taká suma? Profesor účtovníctva a financií na Technologickom inštitúte v New Yorku Bisrat Kinfemichael pre NPR povedal, že faktory na strane dopytu urobili z neotvorených iPhonov prvej generácie "extrémne vzácne komodity podobné drahým kovom". Ľudia ho podľa neho oceňujú aj kvôli jeho nostalgickej hodnote alebo preto, že predstavuje začiatok novej éry inteligentných zariadení. 

Viac o téme: MobilTelefónAukciaIPhone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu