Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Leonardo Da Vinci opäť udivuje vedcov: Rozlúsknutím tohto fenoménu predbehol dobu o celé storočia

Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci (Zdroj: Getty Images)

PASADENA - V nedávno zverejnenej štúdii sú zdokumentované výsledky analýz poznámok a náčrtov Leonarda Da Vinciho. Vedcom sa takto podarilo zistiť, že tento slávny renesančný umelec a vynálezca výrazne predbehol dobu o celé desaťročia, keď už na začiatku 15. storočia pochopil princíp gravitácie.

Keď lekársky inžinier Mory Gharib z Kalifornského inštitútu technológie (Caltech) narazil na množstvo načrtnutých trojuholníkov doplnených poznámkami v Da Vinciho kódexe Arundel, všimol si niečo veľmi pozoruhodné. "Upútalo ma, že napísal 'Equatione di Moti' na preponu jedného zo svojich načrtnutých trojuholníkov, konkrétne na rovnoramenný pravouhlý trojuholník. Začalo ma zaujímať, čo tou frázou Leonardo myslel," uviedol. 

Poznámky boli prevrátené, pretože da Vinci mal vo zvyku používať zrkadlové písmo, aby ho nerozmazal. Písmená následne preskúmali vedci z Univerzity aplikovaných vied a umení v Ženeve. Zistili, že už v 14. a 15. storočí sa zaoberal konceptom gravitácie a realizoval pokusy, ktoré preukázali jej pochopenie. V jeho experimente sa džbán s vodou pohybuje po priamke a neustále z neho kvapká. Vo svojich poznámkach a diagramoch ukázal, že vedel o tom, že kvapky budú padať vertikálne, a že voda (alebo piesok) zrýchľujú pohyb smerom nadol v dôsledku gravitácie. Da Vinci nakreslil aj tvar tvorený kvapkami pri pohybe nádoby, pričom naznačil šikmú čiaru, keď sa nádoba pohybovala konštantnou rýchlosťou. 

 

New analysis of Leonardo da Vinci's papers show that he did some remarkably prescient work on gravity, demonstrating that it's a form of acceleration and estimating the gravitational constant to 97% accuracy.

Posted by kottke.org on Thursday, February 16, 2023

Expertov zaujalo aj to, že nakreslil jeden diagram, v ktorom bolo uvedené, že ak džbán zrýchľuje rovnakou rýchlosťou, ako gravitácia zrýchľuje padajúcu vodu smerom k zemi, vznikne tvar rovnostranného trojuholníka. Napísal k nemu poznámku "equatione di Moti", ktorú výskumníci preložili ako "ekvivalenciu pohybov". Na základe týchto zistení možno predpokladať, že Leonardo demonštruje gravitáciu ako formu zrýchlenia, čím ďaleko predbehol svoju dobu. Keď však prišlo na matematický opis zrýchlenia, dostal sa do slepej uličky. Keďže pracoval bez presného spôsobu merania času, je to pochopiteľné. "Nevieme, či da Vinci robil ďalšie experimenty alebo skúmal túto otázku hlbšie. Ale skutočnosť, že sa týmto problémom zaoberal začiatkom roka 1500 dokazuje, ako ďaleko bolo jeho myslenie," dodal Gharib.

Viac o téme: GravitáciaLeonardo Da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu