Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci odhalili ďalšiu komplikáciu, ktorá postihuje ľudí s dlhodobým COVIDOM: Je naozaj vážna!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Podľa novej štúdie takmer 60 percent pacientov s dlhotrvajúcim ochorením COVID-19 utrpelo poruchu orgánov rok po tom, čo sa nakazili. Vedci stále nedokázali presne určiť, prečo vírus spôsobuje dlhodobé príznaky.

Podľa novej štúdie, ktorú zverejnil časopis Journal of the Royal Society of Medicine, takmer 60 percent pacientov s dlhotrvajúcim covidom utrpelo poškodenie vnútorných orgánov rok po nákaze. Vedci so sídlom v Londýne vyšetrili 536 pacientov, z ktorých 13 percent bolo v dôsledku ochorenia hospitalizovaných. U 62 percent bolo diagnostikované poškodenie orgánov šesť mesiacov po prekonaní ochorenia. Takmer 60 percent všetkých dlhodobo skúmaných pacientov naďalej pociťovalo poškodenie orgánov ešte o rok neskôr. 

Vedci odhalili ďalšiu komplikáciu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Niekoľko štúdií potvrdzuje pretrvávanie symptómov u jedincov s dlhotrvajúcim covidom až do jedného roka," uviedla profesorka vedy o klinických údajoch na Inštitúte zdravotníckej informatiky University College London Amitava Banerjeeová. "Traja z piatich ľudí s dlhotrvajúcim covidom majú poruchu aspoň jedného orgánu a jeden zo štyroch má postihnutie dvoch alebo viacerých orgánov, v niektorých prípadoch bez príznakov." 

Výskumníci nedokázali presne určiť, čo dlhodobé príznaky u pacientov spôsobilo, a to ani po vykonaní krvných testov a vyšetrení magnetickou rezonanciou. V súčasnosti neexistujú žiadne oficiálne diagnostické kritériá pre dlhodobý covid. Dokonca aj definícia stavu sa líši, aj keď sa vo všeobecnosti predpokladá, že pozostáva z nových symptómov, ktoré sa objavia počas infekcie a následne pretrvávajú týždne alebo mesiace.

Vedci odhalili ďalšiu komplikáciu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dlhodobý covid je najlepšie definovaný ako stav podobný chronickému únavovému syndrómu. Iné komplikácie s ním súvisiace, ako napríklad poškodenie orgánov, by sa nemali definovať ako dlhodobý covid, tvrdia niektorí odborníci. Postakútne následky nákazy zahŕňajú širokú škálu symptómov, od chronickej únavy, ochorenia srdca až k trvalému poškodeniu pľúc, inkontinencie moču, svrbenie a kožných lézií. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu