Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Inštitút zverejnil doteraz utajované VIDEO potopeného Titanicu: To musíte vidieť!

(Zdroj: Youtube/Woods Hole Oceanographic Institution)

NEWFOULAND - Vrak nešťastného zaoceánskeho parníka Titanic dlhé roky fascinuje historikov, oceánografov aj filmárov. Teraz sa verejnosti po prvý raz sprístupní hodina a 21 minút vzácnych a väčšinou nezverejnených záberov legendárnej lode.

Zábery sú zverejnené na stránke YouTube na kanáli oceánografickej inštitúcie Woods Hole (WHOI), píše Science Alert. Vznikli ešte v júli 1986 vďaka kamerám na výskumnej ponorke Alvin amerického námorníctva. Malé diaľkovo ovládané vozidlo Jason Jr bolo s ňou spojené 91-metrovým káblom z optických vlákien. Výskumníci ho ovládali na diaľku, čo im umožnilo prístup a fotografovanie oblastí vraku, kam sa Alvin nemohol dostať. 

Vrak leží 3780 metrov pod vodou v severnom Atlantickom oceáne, približne 685 kilometrov juhovýchodne od pobrežia Newfoundlandu. Prvýkrát bol objavený 1. septembra 1985 počas misie vedenej WHOI a francúzskou organizáciou pre oceánografický prieskum Institut français de recherche pour l'exploitation de la mer. Spočiatku bol spozorovaný pomocou ťahanej podvodnej kamery.

Neskôr v júli 1986 sa na miesto vrátila trojčlenná posádka, aby podrobnejšie preskúmala a zachytila ​​zábery, ktoré dnes už možno vidieť. Tie sa zverejňujú nezostrihané a sľubujú, že nás prevedú ikonickými scénami a miestnosťami lode. 

Viac o téme: LoďVrakTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu