Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo sa to deje so Slnkom? Vedci na ňom spozorovali podivný úkaz: Deje sa každých niekoľko rokov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/TamithaSkov)

BRATISLAVA - Začiatkom tohto týždňa urobil vesmírny teleskop Jamesa Webba bezprecedentné pozorovanie, ktoré vedcov rozrušilo. Obrovské vlákno plazmy sa odtrhlo od povrchu Slnka a krúži okolo jeho severného pólu ako vír. Vedci nemajú potuchy, čo to spôsobilo.

Časť Slnka začala obiehať okolo vrcholu hviezdy, ako keby to bol obrovský polárny vír. Nie je presne jasné, prečo sa to stalo. Pozorovanie bolo možné vďaka vesmírnemu teleskopu Jamesa Webba a nie je prekvapením, že vzbudilo záujem vedcov. "Hovorte o polárnom vortexe! Materiál zo severnej výbežky sa práve odtrhol od hlavného vlákna a teraz cirkuluje v masívnom polárnom vortexe okolo severného pólu našej hviezdy. Dôsledky pre pochopenie atmosférickej dynamiky Slnka nad 55 stupňov tu nemožno preceňovať!" napísala Tamitha Skovová, ktorá sa venuje počasiu vo vesmíre. 

Aj iní solárni fyzici zdieľali Skovovej nadšenie z nezvyčajného javu. Čo to ale vlastne je a prečo je to dôležité? Solárny fyzik Národného centra pre výskum atmosféry v Boulderi Scott McIntosh pre Space.com povedal, že hoci nikdy nevidel vír ako tento, na 55-stupňovej šírke Slnka sa deje niečo zvláštne s mechanickou pravidelnosťou. Význačnosť, ktorú spomína Skovová a niečo, čo McIntosh opisuje ako "živý plot v slnečnej plazme", sa objavuje presne na 55. stupni zemepisnej šírky okolo polárnych korún Slnka každých jedenásť rokov. Vedci vedia, že to má niečo spoločné s obrátením magnetického poľa Slnka, ku ktorému dochádza raz za každý slnečný cyklus, ale nemajú poňatia, čo ho poháňa. 

"Raz v každom slnečnom cykle sa vytvorí na 55-stupňovej zemepisnej šírke a začne pochodovať až k slnečným pólom. Je to veľmi zvláštne. Je okolo toho veľká otázka prečo. Prečo sa k pólu pohne len raz, potom zmizne a potom sa magicky vráti o tri alebo štyri roky neskôr presne v tej istej oblasti?" zamýšľa sa McIntosh. 

Čo sa to deje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Misia Solar Orbiter Európskej vesmírnej agentúry (ESA) môže v nadchádzajúcich rokoch vniesť trochu svetla do tohto zvláštneho javu. Misia, ktorá sníma Slnko z obežnej dráhy Merkúra, bude mať svoju dráhu naklonenú až o 33 stupňov. McIntosh si myslí, že to nemusí stačiť na rozlúsknutie záhady polárneho víru. Vedci na to možno budú potrebovať úplne novú misiu. 

Viac o téme: VesmírTeleskopSlnkoVortexJames Webb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu