Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záhada v zoo: Samica otehotnela, hoci bola celý čas izolovaná! Keď zistili, ako ju oplodnili, vybuchli od smiechu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SASEBO - Predstavitelia japonskej zoologickej záhrady vyriešili záhadu samice gibona, ktorá počas života v izolácii otehotnela. Dlho nevedeli zistiť, ako k tomu došlo a už začali žartovať, že išlo o nepoškvrnené počatie. Nakoniec zistili, že otcom mláďaťa je gibon žijúci v susednej ohrade, ktorý využil malú dieru v doske na to, aby ukojil svoje chúťky.

Ošetrovatelia zoologickej záhrady Kujukushima Zoo a Botanical Garden Mori Kirara v meste Sasebo v prefektúre Nagasaki povedali, že boli prekvapení, keď im vo februári 2021 pribudol giboní prírastok. Matka mláďaťa, Momo, totiž žila vo vlastnom výbehu bez samcov. A keďže zanovito chránila svoje potomstvo, odborníkom, trvalo takmer dva roky, kým dokázali odobrať dostatok vzoriek stolice a exkrementov na vykonanie testov DNA. 

Na ich obrovské prekvapenie zistili, že otcom mláďaťa je Itou, 34-ročný gibon tmavoruký, a to napriek tomu, že tieto dve opice neboli nikdy spolu. Splodenie mláďaťa pre nich bolo dlho záhadou, až kým si nevšimli deväťmilimetrové otvory v doske, ktorá predeľovala výbehy oboch zvierat. Pracovníci zoo si preto myslia, že gibonom sa podarilo spáriť cez jednu z dier.

 

Momo, a white-handed gibbon, got mysteriously pregnant at the Kujukushima Zoo in Japan in 2021. Zookeepers have finally identified the father.

Posted by Insider on Tuesday, February 7, 2023

Aby sa v budúcnosti vyhli podobným prekvapeniam, dosku nahradili pevnou oceľovou platňou. Teraz plánujú spoločný výbeh pre Itoua a Momo, aby spolu so svojím mláďaťom mohli žiť ako rodina.

Viac o téme: OpicaZooGibonZoologická záhrada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu