Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bombastický objav pod stromom v pásme Gazy: Farmár vykopával kamene, keď narazil na... tak to je nádhera!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GAZA - Farmár Salman Al Nabahin sa čudoval, prečo jeden z olivovníkov neďaleko jeho domu v utečeneckom tábore Al Bureij nerástol tak, ako by mal. Myslel si, že problém by mohol byť v pôde. Rozhodol sa preto vykopať všetky kamene, ktoré by mohli narušovať korene stromu. Počas toho ale narazil do niečoho tvrdého.

"Myslel som si, že je to len dlažba, ale hneď som videl tie farby, páčili sa mi," priblížil farmárov syn Ahmed. Otec spolu s ním sa niekoľko týždňov snažili nález pomaly vyhrabať zo zeme, zatiaľ čo synovec Al Nabahin skúmal objav na internete. Hoci Salman nevedel nič o umení, cítil, že na svojom pozemku narazil na niečo výnimočné, píše El País. Bola to nakoniec byzantská mozaika zložená z najmenej šesťdesiatich viacfarebných panelov zdobených jednoduchou dobovou estetikou. Panely niesli motívy domácich zvierat (psy, kone, zajace, kačice) aj tých divých (mačky, dravé vtáky, plameniaky). 

Mozaika je pochovaná asi meter pod povrchom a jej rozloha môže dosahovať až do 500 metrov štvorcových. "Stav, v akom ju našli, je výnimočný," hovorí Anthony Dutemple, vedúci misie Première Urgence Internationale na okupovaných palestínskych územiach. Miestni technici z francúzskej organizácie núdzovej pomoci vykonali prvé zhodnotenie mozaiky pod technickým dohľadom archeológov. Poškodených je len niekoľko častí mozaiky, a to v dôsledku plynutia času a koreňov stromov. 

"Analýza vzorov a geometrie naznačuje, že lokalita by mohla pochádzať z 5. až 7. storočia, ale nie je možné ju presne datovať a úplne pochopiť jej umelecký a historický význam, pretože nebola dôkladne archeologicky vykopaná a bola objavená náhodou," uviedol úrad UNESCO v Ramalláhu. Mozaika je súčasťou kláštora sv. Hilariona, ktorý sa tiež nachádza v Gaze. Koncom 4. storočia začali regionálne úrady ničiť pohanské chrámy a stavať kostoly. O tri roky neskôr, keď oblasť dobyl moslimský generál Amr ibn al-As, obyvateľstvo konvertovalo na islam. 

Vedúci archeológ Jean-Baptiste Humbert sa domnieva, že mozaika patrí k jednému zo šestnástich kláštorov, ktoré možno kedysi existovali v Gaze, keď sa stala svätyňou pre monofyzitských kresťanov. "Mozaika je veľmi veľká a nachádza sa vo vidieckej oblasti, ďaleko od mesta. Dva faktory smerujú k monofyzitom." Humbert vylučuje možnosť, že mozaika zdobila dom aristokratov, pretože v byzantskom svete sa mozaiky nachádzali v kostoloch, nie v domoch. Ďalším faktorom je to, že na biele, červené, ružové, oranžové a hnedé kúsky sa použil vápenatý kameň. Mramor bol použitý na sivé a modré kusy a hlina na niektoré jasne červené. Žlté a zelené pochádzali zo sklovitého materiálu," vysvetlil Dutemple. 

Al Nabahin sa najskôr snažil svoj objav utajiť, no chýr o ňom sa veľmi rýchlo stihol rozšíriť po okolí. V jeho dome sa čoskoro objavili neznámi ľudia, ktorí mu za mozaiku núkali peniaze. Odmietol ich. "Bol som šťastný, že som našiel niečo historické od našich predkov, čo patrí celému palestínskemu národu," povedal. Salman má osem detí a ako člen bezpečnostných síl Palestínskej národnej samosprávy dostáva 1 500 šekelov (435 dolárov) mesačne od Ramalláhu. Teraz dostáva zaplatené za to, že nič nerobil, pretože v roku 2007 prevzalo kontrolu nad pásmom Gazy islamistické hnutie Hamas. Okrem toho si zarába chovom sliepok a kôz. Momentálne rokuje s vládou Hamasu v Gaze o výmene ich majetku za iný kus úrodnej pôdy, k dohode však ešte nedošlo. 

Keď pracovníci UNESCO navštívili mozaiku v septembri 2022, zverejnili na Facebooku varovanie, že lokalita si vyžaduje "naliehavý zásah s ohľadom na jej ochranu", najmä s blížiacou sa zimou. O dva mesiace neskôr silné dažde zaplavili vykopané plochy mozaiky, ktorá bola chránená len plátennými plachtami. Po zaplavení boli vykopané miesta vyčistené a pokryté geotextíliou a pieskom. UNESCO a Première Urgence Internationale potom vypracovali trvalejšiu dohodu o ochrane. "Lokalita zostane takto až do apríla, keď sa obdobie dažďov skončí. Dúfam, že potom nájdeme definitívne riešenie," uzavrel Dutemple.

Viac o téme: MozaikaGazaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu