Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývanie na týchto miestach môže zvýšiť riziko mŕtvice: Týka sa to aj vás?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DALLAS - Výskumníci zistili, že život v oblastiach s väčším množstvom fastfoodov môže u jedincov starších ako päťdesiat rokov zvýšiť riziko mŕtvice. Tieto zistenia zdôrazňujú potrebu účinných politík a programov, ktoré by zabezpečili lepší prístup k zdravým potravinám. Štúdia však má isté limity.

Dospelí vo veku 50 rokov a starší, ktorí žijú v takzvaných "potravinových močiaroch", čiže oblastiach s vyššou hustotou rýchleho občerstvenia a nezdravých jedál, majú vyššie riziko mŕtvice v porovnaní s tými, ktorí žijú na miestach s menšou koncentráciou rýchleho občerstvenia, varujú odborníci na základe predbežného výskumu. Termín potravinové močiare bol vytvorený pred viac ako desiatimi rokmi, aby definoval komunity, v ktorých je veľa reťazcov fastfoodov a obchodov so zmiešaným tovarom. Tie zaplavujú štvrte nezdravými možnosťami stravovania. Potravinové močiare sa často zhodujú s potravinovými púšťami, kde nedostatok obchodov s potravinami sťažuje prístup k čerstvým produktom a výživným potravinám. 

Bývanie na týchto miestach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Napriek veľkému pokroku v liečbe je mozgová príhoda naďalej významným problémom a niektorí ľudia sú ohrození aj napriek optimálnej lekárskej liečbe. Nezdravá strava negatívne ovplyvňuje krvný tlak, hladinu glukózy a cholesterolu v krvi, čo zvyšuje riziko mŕtvice. Nezávisle od vlastnej demografie alebo sociálno-ekonomického postavenia môže byť život v štvrti s množstvom nekvalitných potravín pre mnohých ľudí dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť," povedal Dixon Yang, hlavný autor štúdie a postdoktorand z Columbia University Irving Medical Center v New Yorku. 

Bývanie na týchto miestach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum bol sekundárnou analýzou údajov zozbieraných od roku 2010 do roku 2016. Zúčastnilo sa ho 17 875 dospelých, ich priemerný vek bol 64 rokov, 54 percent z nich tvorili ženy a 84 percent  boli belosi. Vedci použili rozšírený index maloobchodného potravinového prostredia na základe zdravotných údajov účastníkov. Index maloobchodného potravinového prostredia zahŕňal obchody so zmiešaným tovarom, rýchle občerstvenie a reštaurácie s kompletnými službami ako nezdravé možnosti stravovania. Obchody s potravinami, farmárske trhy a špecializované predajne potravín boli klasifikované ako maloobchodníci so zdravou výživou. 

Mnohí účastníci žili v oblasti s množstvom obchodov s nezdravými potravinami

Pre index maloobchodného potravinového prostredia experti vytvorili dve kategórie - pomer nižší ako päť alebo pomer päť a viac. Takmer štyri percentá účastníkov uviedlo, že mali mozgovú príhodu. Analýza zistila, že 28 percent ľudí žije v oblastiach s indexom maloobchodného potravinového prostredia nižším ako päť a 72 percent účastníkov žije v oblastiach s indexom päť alebo vyšším. Ľudia v skupine s vyšším indexom mali o 13 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu mozgovej príhody v porovnaní s druhou skupinou. Celkový stredný index maloobchodného potravinového prostredia vo všetkých komunitách bol na úrovni šesť, čo znamená, že mnohí z účastníkov žili v oblasti so šesťkrát väčším množstvom maloobchodných predajcov nezdravých potravín. 

Bývanie na týchto miestach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatky štúdie

Odborníci však priznali, že v štúdii skúmali len jedno časové obdobie, preto nie sú schopní dokázať príčinu a následok medzi indexom maloobchodného potravinového prostredia a mŕtvicou. Navyše, niektorí účastníci hlásili výskyt mŕtvice v minulosti bez presného určenia príčiny. "V tejto ranej fáze nášho výskumu je dôležité zvýšiť povedomie o tom, že susedstvo a potravinové prostredie človeka sú potenciálne dôležité faktory ovplyvňujúce zdravie, najmä medzi ľuďmi, ktorí môžu mať ťažkosti v oblasti kardiovaskulárneho zdravia," upresnil Yang. Kardiovaskulárne zdravie sa dá zlepšiť dodržiavaním zásad Americkej srdcovej asociácie:

  • jesť zdravé jedlá
  • byť fyzicky aktívny
  • nefajčiť
  • mať dostatok spánku
  • udržiavať si zdravú hmotnosť
  • kontrolovať hladinu cholesterolu, cukru v krvi a krvného tlaku
Viac o téme: FastfoodMŕtvicaMozgová príhoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu