Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochranári chceli premiestniť driemajúceho medveďa: Bližší pohľad na neho im vyrazil dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FERNIE - Kanadský biológ pomáhal pri premiestňovaní medveďa grizlyho, keď si všimol, že mu na labe chýba prst. Neskôr sa stretol s ďalšími tromi jedincami s rovnakým zranením. Začal sa preto zaoberať príčinou. Zistil, že medvede nenapádajú iné zvieratá, no môže za to ľudská činnosť. Dôvodom sú pasce na menšie živočíchy.

Clayton Lamb za asistencie ochranárov premiestňoval driemajúceho medveďa v lyžiarskom stredisku Fernie v Britskej Kolumbii. Vtedy si všimol, že zvieraťu na labe chýba prst. Grizly vedú drsné životy, neustále sa medzi sebou bijú a hryzú sa, takže chýbajúci prst jedného  z nich nebol nevyhnutne varovným signálom. Lamb si však spomenul, že keď robil terénnu prácu v rámci doktorátu na Univerzite v Alberte, narazil na iného medveďa bez všetkých prstov v regióne Elk Valley. Celkovo doteraz objavil takto štyri medvede. 

Biológ sa zamýšľal nad tým, prečo im chýbali prsty. Pracoval s hypotézou, či sa medvede grizly jednoducho nerodia s menším počtom prstov. Veterinári ale rýchlo vylúčili akékoľvek vrodené chyby. Röntgenové snímky ukázali úlomky kostí a znak zahojenej rany. Niečo prsty teda odtrhlo. Zlomeniny boli príliš rovné a čisté na to, aby to mohlo  urobiť iné zviera. Lineárne zlomy naznačovali ľudskú príčinu. 

Odborníci preto upriamili svoju pozornosť na pasce. Každú zimu v Britskej Kolumbii lovci inštalujú stovky zariadení podobných pasciam na myši, ktoré sú nastražené a pripevnené k stromom, aby chytili a zabili zvieratá. Clayton nainštaloval kamery s pohybovým senzorom v blízkosti štyroch pascí, ktoré boli upravené tak, aby zostali otvorené a nezranili ďalšie medvede. V priebehu dvoch týždňov medvede navštívili všetky štyri pasce a dve z nich podrazili. Výskumníci dokonca pripojili labu mŕtveho medveďa k pasci pripevnenej k pickupu, aby zistili, koľko sily bude treba na zlomenie palca na nohe. Zistili, že pasce neboli dostatočne silné na to, aby ho okamžite odrezali. Zariadenia však dokážu prerušiť cirkuláciu krvi, čo spôsobí smrť a odpadnutie tkaniva. Zvieratá pri tomto procese veľmi trpia. 

Ochranári chceli premiestniť driemajúceho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jedným z riešení by bol zákaz odchytu v novembri, keď je veľa medveďov stále aktívnych. Podnikatelia v oblasti kožušníctva sa však obávajú, že odkladanie odchytu do hlbokej zimy by bolo nebezpečné kvôli riziku lavíny. Ďalším nápadom, ako udržať medvedie pazúry neporušené, je umiestniť na pasce tanier s dostatočne veľkým otvorom, aby sa cezeň pretlačila kuna, ale príliš malým na nohu medveďa. Na základe Lambovej práce začali licencie na odchyt v juhovýchodnej Britskej Kolumbii v posledných rokoch vyžadovať tieto obmedzenia.

Viac o téme: MedveďPascaGrizlyKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu