Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladík zázračne prežil krvilačný útok medveďa: Roztrhal mu tvár a rozdrvil lebku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Facebook/Jeremy Evans)

ALBERTA ROCKIES - Kanaďan Jeremy Evans pred niekoľkými rokmi prežil brutálny útok medveďa, ktorý mu dokaličil telo a lebku takým spôsobom, že niektoré bežné činnosti doteraz nevie vykonávať. Musel absolvovať niekoľko rekonštrukcií tváre. Nedávno o svojej hrozivej skúsenosti prehovoril verejne.

Jeremy bol v lete 2017 v pohorí Alberta Rockies sám na poľovačke, ktorá sa mu stala osudnou. O tom, ako mu počas útoku medveď grizzly roztrhal tvár, porozprával portálu Newsweek. O svojom zážitku tiež napísal knihu. Dodnes trpí postraumatickou stresovou poruchou. 

Deň, kedy sa to stalo

"Práve som cez ďalekohľad sledoval nejaké ovce. Odložil som ho nabok a zbadal som malú hnedú vec, ktorá predo mnou bežala niekoľko metrov. Hneď som vedel, že je to medvieďa. Povedal som si kde je mama?" spomína Evans. Odpoveď prišla okamžite, keď začul, ako sa za ním zlomil konár. Kým sa nazdal, medveď zaútočil. "Zdvihol som batoh a začal som ho ním búchať do hlavy. Dohrýzol mi ruky. Vyskočil na mňa, celé to bolo veľmi rýchle. Pri prvom uhryznutí do tváre som ležal som na boku. Zachytili ma jeho dva predné očné zuby - jeden v kútiku oka a na druhej strane oka a dole pri čeľusti, všetko ako na jedno sústo. 

Muž sa bránil, vypichol medvedici oči, strčil jej prsty do hrdla, aby ju odradil. Plazil sa a panikáril, snažil sa nájsť svoju zbraň. Chcel ju nabiť, ale nešlo to kvôli vážnym zraneniam, ktoré utrpel. "Nemohol som dať náboj do komory pištole. Mal som príliš doráňané prsty. Našiel som ucho v kúskoch svojej tváre, snažil som sa to všetko držať pohromade. Ľavé oko mi viselo z jamky, takže som ho musel držať alebo nakloniť hlavu dozadu, aby som videl. Moje pravé oko som si myslel, že som oň prišiel. Bolo rozbité spolu s lebkou." Keď 300-kilová medvedica konečne zavŕšila svoj útok, Jeremy začal hľadať pomoc.

Útok sa udial okolo pol desiatej dopoludnia, ale až večer toho istého dňa sa poľovník dostal k lekárskej pomoci. Hneď po útoku začal liezť dolu horou, no skončilo sa to pádom niekoľko stoviek metrov do nejakej drenáže a kopy balvanov. "Vytiahol som telefón a skúsil som si prehrať hudbu. Keď som ju konečne našiel, zahral som si Baby Shark (detská obľúbená pesnička). Naša dcéra mala vtedy šesť mesiacov, tá pesnička mi dala silu vstať a odplaziť sa odtiaľ. Hrala až do chvíle, kým som našiel moje nákladné auto."

Evansa potom zazrel nejaký chlapec. Vošiel do neďalekej chaty, pričom hlavu mal zabalenú v toaletnom papieri. "Pamätám si, že ten chlapec kričal na babku: ,Babka, niekto sa snaží robiť žarty.' Stál som pri dverách a mrmlal, že potrebujem pomoc, lebo ma napadol medveď." Obyvatelia chaty okamžite zalarmovali pomoc. V zadnej časti pozemku bol heliport, rodina zabezpečila, aby bol Jeremy okamžite prevezený na najbližšiu pohotovosť a odtiaľ až do Calgary. Tam už na neho čakala jeho rodina. 

Musel absolvovať viaceré operácie

Evans strávil päť týždňov v nemocnici v kritickom stave; s odhalenou časťou lebečnej platničky musel podstúpiť viacero operácií vrátane kožných štepov a rekonštrukcií tváre. Napriek tomu to bral s humorom. "Spýtali sa ma, či chcem svoje vlasy, že mi môžu posunúť vlasovú líniu. Povedal som, že nie, takto je to lepšie, takto dostanem účesy za polovičnú cenu," zasmial sa. Dodnes však pociťuje viaceré ťažkosti. Keď zavrie ruku, vyčnieva mu malíček. Taktiež nedokáže úplne zavrieť oči a nemá slzné kanáliky.

Po prepustení z nemocnice zamieril mladík späť na ranč, aby sa poďakoval ľuďom, ktorí mu pomohli. Napriek zázračnému uzdraveniu prehovoril o problémoch, ktoré začal mať po útoku. V jeho dôsledku utrpel vážnu posttraumatickú stresovú poruchu (PTSD), ktorá si vyžadovala odbornú pomoc. "Keď som bol v nemocnici prvý deň, požiadal som o psychiatrickú pomoc. Dokonca aj roky po útoku je stále PTSD konštantná," priznal s tým, že mával nočné mory. Ale po terapii, ktorú absolvoval, našiel cestu späť a dnes dúfa, že jeho príbeh môže inšpirovať ostatných v ich vlastných životných bojoch.

"Požiadať o psychologickú pomoc nie je znakom slabosti, ale znakom sily," myslí si Evans. Kniha Mauled: Lessons Learned from a Grizzly Bear Attack (Znetvorený: Čo ma naučil útok grizzlyho) podrobne opisuje jeho neuveriteľnú cestu od poľovačky, ktorá mu zmenila život, až po jeho súčasnosť. Jeremy dokáže o tom vtipkovať a zároveň zdôrazňuje dôležitosť psychologickej pomoci po traumatickej udalosti.

Viac o téme: MedveďGrizlyútok medveďaJeremy EvansPosttraumatická stresová porucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu