Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pamiatky sú nudné, spoznajte drogového dílera

brazílsky slum
brazílsky slum (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia v brazílskom meste Rio de Janeiro vyšetruje prípad cestovnej agentúry, ktorá ponúka turistom okrem návštevy jedného zo slumov aj možnosť stretnúť sa s ozbrojenými drogovými dílermi.

V prípade, ak budú životy zahraničných hostí ohrozené, muži zákona chcú zasiahnuť, no spoločnosť, ktorá sporné služby ponúka, bráni svoju politiku. Možnosť turistických prehliadok favelas alebo chatrčových mestečiek môžu návštevníci Rio de Janeira využívať už po celé roky. Výrazné zelené autá s náhonom na všetky štyri kolesá, často zastavujú pred hotelmi a vyzdvihnú ľudí, ktorí chcú vidieť odvrátenú stránku života v meste. V týchto častiach mesta pritom žije viac ako milión najchudobnejších Brazílčanov. Kým niektoré ovládajú drogové gangy a sú extrémne nebezpečné, o iných to podľa internetovej stránky spoločnosti BBC až tak neplatí. Kritici však tvrdia, že tento aspekt turistiky je "nechutný a chorý".

 

Brazílske noviny Folha de Sao Paulo nedávno priniesli informácie o tom, že jedna spoločnosť ponúka v rámci prehliadok aj rozhovor s "ozbrojenými vojakmi". Istý novinár, ktorý predstieral, že je turista, sa vybral do Ricinhy - jednej z najväčších favelas v Latinskej Amerike. Práve tu mu predstavili ozbrojeného muža, ktorý patrí k frakcii kontrolujúcej predaj drog v oblasti. Kriminálnik, ktorý vo väzení údajne strávil šesť rokov mu povedal, že najväčší strach má z polície a konkurenčných drogových gangov. Ďalší, ozbrojený automatickou zbraňou, mu vysvetľoval ako fungujú 12-hodinové smeny a že za týždeň zarobí 180 dolárov (asi 3800 Sk). Cestovnú kanceláriu obvinili z idealizovania kriminálnych aktivít. Jej majiteľ však policajtom odkázal, že prítomnosť ozbrojencov vo favelas je chybou úradov a predtým než ho začnú kritizovať, by radšej mohli sami niečo proti tomu urobiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu