Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Horolezci chceli vyliezť na známy vrch: Osudné pochybenie, hrozí im pokuta 150-tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAINT-GERVAIS-LES-BAINS - Starosta francúzskeho mesta Saint-gervais-les-Bains, ktoré je jedným z východiskových bodov pre výstup na najvyššiu európsku horu Mont Blanc, podal trestné oznámenie na dvojicu horolezcov, ktorí si na vrchole hory cez noc postavili stan a prespali tam. Porušili tým nariadenie z roku 2020, za čo im hrozí pokuta až 150 000 eur a jeden rok vo väzení, píše web stanice BFMTV.

Dvojica dobrodruhov cestu na vrchol hory aj bivakovanie na ňom nakrútila na video, ktoré zdieľala na youtubovom kanáli Instinct Sauvage (Divoký inštinkt) na konci novembra. Starosta Jean-Marc Peillex, ktorého politickou prioritou je už roky boj proti masovej turistike na Mont Blanc, povedal, že "cieľom horolezcov bolo zosmiešniť zákon". "Podľa pravidiel je v ochrannej prírodnej zóne Mont Blancu s výnimkou prípadov absolútnej núdze zakázané spať inde ako na horskej chate Tête Rousse," povedal televízii BFMTV.

Právne kroky starostu vyvolali pobúrenie v horolezeckej komunite. Bývalý horolezec a spisovateľ Claude Gardien bivakovanie označil za "základnú súčasť alpinizmu" a dvoch dotknutých horolezcov označil za "neškodných snílkov, ktorí si myslia, že horolezectvo stále dáva priestor na dobrodružstvo". 

Vysokohorský sprievodca Yann Borgent vyhlásil, že Peillex nariadenie aplikuje selektívne a predpojato. Starosta naopak uviedol, že jeho úlohou je "zabezpečiť, aby pravidlá a zákon platili pre všetkých".

Viac o téme: TuristiHorolezciMont BlancBivakovanieSaint-gervais-les-BainsJean-Marc Peillex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu