Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsky horolezec našiel drahokamy z havarovaného lietadla, ktoré boli pochované na ľadovci

(Zdroj: Youtube/BBC News Tamil)

PARÍŽ - Smaragdy, rubíny a zafíry pochované desaťročia na ľadovci v masíve Mont Blanc si konečne po ôsmich rokoch rozdelil horolezec, ktorý ich našiel, a miestne úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsky horolezec na drahé kamene narazil v roku 2013. Boli ukryté v kovovej schránke, ktorá sa nachádzala na palube indického lietadla, ktoré sa v tejto oblasti zrútilo pred viac ako 50 rokmi. Starosta Chamonix Eric Fournier pre agentúru AFP uviedol, že "kamene boli tento týždeň rozdelené" na dve rovnaké časti v približnej hodnote 150 000 eur.

Starosta a pochválil horolezca za jeho bezúhonnosť

"Veľmi sa teším, že sa podarilo dotiahnuť túto záležitosť do konca," uviedol starosta a pochválil horolezca za jeho bezúhonnosť, keďže nález odovzdal na polícii, ako to vyžaduje zákon. Dve lietadlá spoločnosti Air India sa zrútili v masíve Mont Blancu v roku 1950 a v roku 1966. V priebehu rokov horolezci bežne nachádzali trosky, batožinu a ľudské pozostatky z týchto lietadiel.

Úrady sa domnievajú, že drahokamy pochádzajú z lietadla Air India, ktoré sa v oblasti zrútilo 24. januára 1966. V troskách stroja smerujúceho z Indie do New Yorku vtedy našlo smrť všetkých 117 ľudí na palube.

Viac o téme: úradyNálezcaFrancúzskoZafíryRubínySmaragdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu