Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najvyššia hora Európskej únie sa za štyri roky zmenšila o meter: S čím to súvisí?

Mont Blanc Zobraziť galériu (2)
Mont Blanc (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Mont Blanc, ktorý je najvyššou horou na území Európskej únie, sa za posledné štyri roky zmenšil približne o meter. Skupina zememeračov v polovici septembra namerala výšku 4807,81 metra nad morom. Údaj sa mení, pretože na vrchole hory sa nachádza trvalá snehová pokrývka, ktorej rozmery závisia na zrážkach, vetre a ďalších meteorologických podmienkach. Informovala o tom agentúra AFP.

Meranie hory uskutočnila pred pár týždňami skupina približne tridsiatich ľudí, ktorí na vrchole strávili tri dni. Svoje údaje chcú poskytnúť na analýzu vedcom. Ich cieľom je vytvoriť v priebehu času "súbor presných a spoľahlivých údajov, ktoré budú môcť využiť odborníci". Mohli by poslúžiť napríklad na sledovanie vývoja ľadovca. 

FOTO Horolezec bol zhrozený z toho, čo našiel vo výške 3400 m: Už nastal kolaps!

Zatiaľ najvyššia hodnota hory Mont Blanc bola nameraná v roku 2007, kedy dosiahla 4810,9 metra nad morom. Merania sa opakujú každé dva roky, posledný oficiálny údaj je ale z roku 2017. Experti nezverejnili údaj z roku 2019, pretože bol nezvyčajne nízky. Vtedy dosahoval 4806,03 metra nad morom. Podľa odborníkov je nutné pristupovať k tomuto údaju s veľkou opatrnosťou. Ak by sa nemenil stav snehovej a ľadovej pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4792 metrov nad morom. 

Najvyššia hora Európskej únie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dominanta Savojských Álp, ktorá leží na francúzsko-talianskych hraniciach, bola dlhý čas označovaná za najvyšší vrch v Európe. Za súčasť starého kontinentu je ale považovaný aj Kaukaz, kde sa týčia hneď štyri hory, ktoré sú vyššie ako v poradí piaty Mont Blanc. Najvyššou horou Európy by tak teda bol Elbrus s oficiálnou výškou 5642 metrov.

Viac o téme: Mont Blanc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu