Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Aktivity Svetového dňa astmy budú pokračovať celý máj

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Svetový deň astmy si tento rok pripomenieme v utorok 6. mája heslom Svoju astmu môžeš mať pod kontrolou.

Cieľom vyhlasovateľa - Globálnej iniciatívy proti astme - je upozorniť na fakt, že väčšina astmatikov nemá svoje ochorenie pod kontrolou napriek moderným liekom. Neliečená astma pritom môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj smrť. Združenie astmatikov Slovenska (ZASR) preto v máji organizuje množstvo aktivít, ktoré majú zvýšiť povedomie o tomto chronickom zápalovom ochorení dýchacích ciest a zdôrazniť potrebu úzkej spolupráce pacientov a odborníkov pri jeho liečbe.

V máji sa v Košiciach, Poprade, Banskej Bystrici, Bratislave a v Trenčíne uskutočnia športové aktivity spojené s bezplatným spirometrickým vyšetrením pľúc. Pridať sa môžu aj ďalšie mestá, ktoré sa zaujímajú o zdravie svojich obyvateľov. Organizátori chcú podporiť pravidelné športovanie astmatikov - dobré je napríklad plávanie, bicyklovanie, korčuľovanie alebo astmaerobik. Bratislavčania si môžu vyskúšať astmaerobik 17. mája v športovej hale Mladosť. Pre všetkých, ktorí sú zvedaví na stav svojich dýchacích ciest, je určený 23. máj, keď si budú môcť dať bezplatne urobiť spirometrické vyšetrenie v 21 elektrodomoch NAY po celom Slovensku. Súčasťou májových aktivít bude aj vysádzanie líp v mestách, ktoré sa do športových aktivít zapoja. Bližšie informácie si záujemcovia nájdu na webovej stránke www.zasr.sk.

Na Slovensku trpí astmou približne 230-tisíc ľudí, pričom v súčasnosti majú lekári k dispozícii prostriedky, ktorými sa toto ochorenie dá kontrolovať. "Astmu pod úplnou kontrolou môže mať až 50 percent astmatikov. Máme k dispozícii moderné lieky, ktoré majú protizápalové účinky a zároveň pacientom uľavia," uviedol predseda Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Ladislav Chovan. Podľa jeho slov trpia symptómami nedostatočnej kontroly astmy až dve tretiny astmatikov. Len malá skupina pacientov nereaguje na liečbu a najväčšiu skupinu astmatikov tvoria tí, ktorí nespolupracujú so svojím ošetrujúcim lekárom a nedodržiavajú režim liečby. Aj prostredníctvom svetového dňa astmy chcú odborníci upozorniť, že astma nemusí znepríjemňovať pacientovi život, ak sa dostane pod kontrolu. A to si vyžaduje úzku spoluprácu s lekárom a dodržiavanie nasadenej liečby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu