Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stalo sa vám po držaní diéty TOTO? Výskumníci radia, ako po schudnutí opäť nepribrať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠANGHAJ - Pokiaľ sa vám po diéte nedarí udržať si nižšiu hmotnosť, nemusia byť za tým len prijaté kalórie či nedostatok fyzickej aktivity. Experti najnovšie zistili, že za všetko môže zmena mikrobiómu a baktérie Lactobacillus. Práve tie sú zodpovedné za priberanie. Našťastie vám ale môže pomôcť táto strava.

Obmedzenie príjmu potravy môže priniesť množstvo zdravotných výhod vrátane zníženia rizika obezity. Vedci zo Šanghajského inštitútu výživy a Čínskej akadémie vied sa domnievajú, že identifikovali baktérie zodpovedné za zmenu metabolizmu. V štúdiách zahŕňajúcich myši, ktoré boli podrobené desiatim rôznym diétnym protokolom, sa ukázalo, že Lactobacillus a ich metabolity sa zvýšili v ich črevách, keď sa skončilo ich hladovanie a opäť konzumovali menej obmedzenú stravu. Výskumníci zistili, že táto zmena mikrobiómu pomohla črevným tkanivám absorbovať viac tuku. 

Stalo sa vám po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je pravdepodobné, že rovnaký proces sa deje aj v črevách ľudí a obdobia prerušovaného pôstu alebo kontroly príjmu kalórií povzbudzujú črevá, aby zvýšili svoju schopnosť extrahovať tuk zo stravy. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť opätovného naberania hmotnosti. "Opätovné priberanie po diéte je stále veľkou výzvou, pričom základné mechanizmy zostávajú do značnej miery nepolapiteľné. V našom výskume ukazujeme, že dokrmovanie po rôznych typoch diét vyvoláva rýchle hromadenie tuku u myší a zvýšená absorpcia lipidov v čreve prispieva k zvýšeniu tukovej hmoty po diéte," vysvetľujú vedci vo svojom článku zverejnenom v časopise Nature Metabolism

Zároveň vďaka štúdii identifikovali potenciálny spôsob, ako zastaviť návrat hmotnosti po diéte. Kŕmili myši rôznymi diétami s rôznymi hladinami bielkovín a následne zistili, že diéta s vysokým obsahom bielkovín obmedzuje rast Lactobacillus. Tým obmedzuje množstvo nahromadeného tuku. Experimentovaním s potravinami podávanými myšiam po diéte výskumníci potvrdili, že zloženie potravy, ktorú následne zjedli, bolo dôležitejšie ako kalorický príjem. "Preukázali sme, že potraviny s vysokým obsahom bielkovín po diéte výrazne bránia hromadeniu tukovej hmoty a dokonca čiastočne zachovávajú efekt straty tuku vyvolaný diétou, čo poskytuje potenciálny praktický spôsob prevencie výskytu obezity po diéte." 

Stalo sa vám po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti dospeli k záveru, že potraviny s vysokým obsahom bielkovín by mohli pomôcť udržať si želanú hmotnosť aj po diéte, aj keď na to bude potrebný ešte ďalší výskum, ktorého sa zúčastnia ľudia. Dôvodom, prečo si niektorí ľudia nedokážu udržať nízku hmotnosť po diéte, nemusí byť len množstvo prijatých kalórií či nedostatok fyzickej aktivity, ale zásadná zmena mikrobiómu. Ďalším zistením, ktoré vyplýva zo štúdie, je, že liečba penicilínom tiež obmedzuje rast baktérií Lactobacillus.

Viac o téme: ChudnutieDiéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu