Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Takto má vyzerať budúcnosť: Vedec prišiel s konceptom ľudských fariem! Sú plné pôrodných kapsúl

(Zdroj: Reprofoto - YouTube/Hashem AI-Ghaili)

Predstavte si, že by vaše dieťa nerástlo v maternici, ale pôrodnej kapsule. Nech to znie akokoľvek sci-fi, už čoskoro to môže byť realitou. Vedec prišiel s konceptom ľudských fariem plných pôrodných kapsúl, vďaka ktorému možno eliminovať nízku pôrodnosť či úmrtie žien pri pôrode. Veľa ľudí strašidelný koncept zavrhlo.

Vedec Hashem Al-Ghaili prišiel s niečím, čo by ste pravdepodobne očakávali v dystopickom sci-fi filme, ako je Matrix. Predstavil koncept ľudských fariem plných pôrodných kapsúl. Základným konceptom je, že namiesto toho, aby dieťa rástlo obvyklým spôsobom v matkinom lone v priebehu približne deviatich mesiacov, dieťa rastie v jednej z umelých materníc, píše Unilad

Ide o koncept s názvom EctoLife. Podľa informácií z propagačného videa budú „predčasné pôrody a cisárske rezy minulosťou“. Okrem toho táto technológia pomôže krajinám trpiacim „vážnym poklesom populácie“. Len v jednej z laboratórnych budov môže každý rok vyrásť až 30 000 detí. Deti budú monitorované všetkými druhmi senzorov, ktoré budú hlásiť informácie rodičom. Budúci rodičia budú mať tiež prístup do aplikácie, ktorá im umožní sledovať časový úsek rastu ich bábätka spolu s prehrávaním hudby cez reproduktory nainštalované v kapsule.

Ako sa ale ukázalo, mnohých tento inovatívny koncept nenadchol. Ľudia kritizovali EctoLife, hovoriac, že „etika a morálka tejto budúcnosti je prinajmenšom znepokojujúca“ a považovali to za znamenie, že „svet sa skutočne zbláznil“.

Mnoho ďalších vytvorilo spojenie medzi EctoLife a množstvom dystopických sci-fi filmov, no rozhodne nepodporovali podobné koncepty. Napriek tomu niekoľko ľudí naznačilo, že ciele projektu by skutočne mohli pomôcť národom s nízkou pôrodnosťou a rodinám, ktoré majú problém otehotnieť. Al-Ghaili tiež navrhol, že by jeho projekt mohol pomôcť zachraňovať životy na celom svete, argumentujúc tým, že každoročne zomrie počas pôrodu 300 000 žien. Takéto riziko by bolo možné eliminovať, ak by svoje deti pestovali v kapsule EctoLife namiesto v maternici.

Iní boli skeptickí a uviedli, že EctoLife sa „hrá na boha“ a nerobí nič, aby vyriešil základné dôvody, prečo môže mať krajina nízku pôrodnosť. Našťastie pre tých, ktorí z toho nemajú dobrý pocit, je to v tomto štádiu všetko len koncept a zatiaľ nebolo postavené žiadne skutočné laboratórium, v ktorom by bolo možné vypestovať tisíce detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu