Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prevratné zistenie: Ochranu pred KORONAVÍRUSOM podľa vedcov zvyšuje táto vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Predbežná štúdia vedcov z Oxfordskej univerzity zverejnená v lekárskom časopise Nature Medicine naznačuje, že niektorých ľudí chráni pred ochorením COVID-19 určitý génový variant. Na potvrdenie tejto teórie je však potrebný ďalší podrobný výskum.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí sú nositeľmi variantu génu HLA-DQB1*06, mali v porovnaní s ostatnými po očkovaní väčšiu odolnosť voči nákaze SARS CoV-2. Vyplynulo to z analýzy vzoriek krvi účastníkov piatich rôznych štúdií, vrátane 1600 dospelých, ktorí boli pri prvom očkovaní príjemcami vakcín Oxford-AstraZeneca alebo Pfizer/BioNTech. Ľudia s týmto génovým variantom mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať vyššie hladiny protilátok mesiac po prvej dávke v porovnaní s tými, ktorí mali iné verzie génu, píše BBC. "Dúfame, že tieto zistenia nám pomôžu zlepšiť budúce vakcíny, aby nás nielen zastavili vo vývoji závažných ochorení, ale aj čo najdlhšie udržali bez príznakov," uviedol šéf výskumného tímu Alexander Mentzer. 

Prevratné zistenie: Ochranu pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zároveň pozorovali skupinu, ktorá absolvovala týždenné testy na covid viac ako rok po prvom očkovaní. Zistili, že osoby so spomínaným génovým variantom mali menšiu pravdepodobnosť, že v tomto časovom úseku prekonajú tzv. prielomovú infekciu, čiže sa nakazia koronavírusom po očkovaní. Autori štúdie nepopierajú, že k riziku nákazy prispieva mnoho ďalších faktorov vrátane veku, iných diagnóz a druhu povolania. Zároveň však pripomínajú, že významnú úlohu v tomto smere zohráva aj genetika. "Videli sme veľké rozdiely v tom, ako rýchlo sa ľudia po očkovaní pozitívne testujú na COVID-19. Naše zistenia naznačujú, že genetický kód môže ovplyvniť pravdepodobnosť, že k tomu časom dôjde," doplnil Mentzer. 

Prevratné zistenie: Ochranu pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Výskum podľa neho priniesol dôkazy o tom, že naša genetická výbava je jedným z dôvodov, prečo sa môžeme navzájom líšiť v našej imunitnej odpovedi po očkovaní. Experti zistili, že zdedenie špecifického variantu génu HLA bolo spojené s vyššími protilátkovými odpoveďami, ale toto je len začiatok príbehu. "Je potrebné pracovať ďalej, aby sme lepšie pochopili klinický význam tejto špecifickej asociácie," doplnil spoluautor výskumu Julian Knight. Je taktiež potrebné sa zamerať aj na to, či sú tieto zistenia použiteľné pre etnicky rôznorodejšie populácie, pretože rôzne skupiny majú odlišné úrovne génového variantu.

Viac o téme: GénKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu