Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Letecká havária, pri ktorej zahynulo 92 ľudí, mala nečakanú dohru: Odhalila existenciu tajného zariadenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

VIRGÍNIA - Let TWA 514 si vyžiadal 92 mŕtvych pri hrozivej havárii, ktorá viedla k náhodnému odhaleniu tajnej jadrovej základne Spojených štátov amerických. O leteckom nešťastí i tajomnom zariadení dodnes kolujú dohady.

Pri havárii letu TWA 514 zahynuli všetci pasažieri na palube. Zároveň sa v dôsledku nej odhalilo vojenské tajomstvo, ktoré signalizovalo prípravy na jadrovú vojnu USA s Ruskom. Boeing 727, ktorý smeroval z Indianapolisu do Washingtonu, sa 1. decembra 1974 zrútil do Mount Weather vo Virginii. Úrad federálnej vlády Mount Weather Emergency Operations Center bol odhalený po tom, čo na túto oblasť upozornilo letecké nešťastie. Správy v čase incidentu naznačovali, že operačné stredisko malo slúžiť ako útočisko v prípade jadrovej vojny. V kontexte vtedy prebiehajúcej studenej vojny bola odhalená poloha tejto plne funkčnej základne.

Pôvodne tajná operačná základňa sa však nikdy nedokázala otriasť zo svetiel reflektorov, ktoré jej priniesla táto strašná tragédia. V jej dôsledku došlo k malému poškodeniu základne. Detaily o využití centra nie sú celkom známe, aj keď sa hovorí, že ako bytová jednotka je v prevádzke už od druhej svetovej vojny. Bývalý armádny záložník a senátor Ed Markey potvrdil, že existujú plány na premiestnenie vlády Spojených štátov do Mount Weather v prípade jadrovej vojny. 

Letecká katastrofa je považovaná za náhodnú kvôli nedorozumeniu v terminológii medzi pilotmi a riadiacou vežou. Líšila sa bez toho, aby si ktorákoľvek zo strán uvedomovala nezrovnalosť. V tom čase bolo bežnou praxou, že riadiaci pracovníci povolili letu použiť vlastnú navigáciu na priblíženie a letové posádky sa bežne domnievali, že je to tiež oprávnenie na zostup do nadmorskej výšky, v ktorej sa začína posledný úsek priblíženia. Letu 514 však nedali žiadnu jasnú indikáciu, že už nie sú na radare, a preto boli zodpovední za svoju vlastnú navigáciu. 

Dnes sa na tragédiu letu TWA 514 už takmer zabudlo, zatienili ju mnohé ďalšie smrteľné katastrofy. Štyridsaťosem rokov po havárii na Mount Weather nad miestom havárie znovu vyrástol les. Jediným znakom toho, čo sa tu odohralo, je zopár krížov a malá pamätná tabuľa na vrchole skalného výbežku vedľa Blue Ridge Mountain Road, ktorú si možno ľahko pomýliť s provizórnymi pamätníkmi obetiam autonehôd, ktoré obývajú okraje ciest a diaľníc. 

Viac o téme: HaváriaLietadloLetecké nešťastieTajná základňaTWA 514
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu