Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci varujú ľudí starších ako 50 rokov, ktorí prekonali COVID-19: Hrozia vám tieto vážne dôsledky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Veľká štúdia, ktorá sa zaoberala dlhodobými dôsledkami infekcie COVID-19 na duševné zdravie, zistila, že ľudia nad päťdesiat rokov sú obzvlášť ohrození týmito problémami a taktiež nižšou životnou spokojnosťou. Po prekonaní nákazy koronavírusom u nich ale stúpa riziko aj iných závažných stavov.

Výskumníci z King's College London a University College London zistili, že nárast psychickej úzkosti, depresie a nižšej životnej spokojnosti súvisel s ochorením COVID-19. Hlavná autorka a profesorka Praveetha Patalayová hovorí: "V porovnaní s väčšinou doterajších štúdií, ktoré sa zameriavali na závažnejšie a hospitalizované prípady, táto štúdia demonštruje vplyv infekcie počas pandémie na celkové duševné zdravie a pohodu populácie." Práca, ktorá bola zverejnená v časopise The Lancet Psychiatry, skúmala vplyv covidu na následné duševné zdravie a pohodu. Údaje boli prevzaté z jedenástich dlhodobých štúdií vykonaných medzi aprílom 2020 a aprílom 2021, do ktorých bolo zapojených 54 442 osôb s covidom a bez neho. 

Vedci varujú ľudí starších
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci sa domnievali, že ľudia nad päťdesiat rokov môžu byť po covide náchylnejší na zlé duševné zdravie, pretože je pravdepodobnejšie, že budú trpieť vážnymi príznakmi. Staršie osoby sa tiež častejšie obávajú nákazy vírusom a sú náchylnejší na zmeny v krvných cievach a mozgu po infekcii v porovnaní s mladšími ľuďmi. Čo je znepokojujúce, výskumníci tiež zistili, že horšie duševné zdravie spojené s vírusom sa časom nelepší, píše vedecký portál EurekAlert. V inej štúdii vedci tvrdia, že ľudia, ktorí prekonali COVID-19, sú viac vystavení riziku vzniku mozgových komplikácií, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a ischemická mozgová príhoda. 

Autorka komplexnej štúdie Ellen Thompsonová z King's College London dodáva: "Pochopenie, prečo je to tak, bude kľúčom k nájdeniu liečebných stratégií pre postihnutých, ako aj k prevencii takýchto účinkov v budúcich pandemických vlnách."

Viac o téme: Duševné zdravieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu