Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Covidové déjá vu! Ľudia v panike utekali z továrne na iPhony: Úrady zaviedli tvrdý lockdown

Zamestnanci čínskej továrne na iPhony hromadne utekali pred hroziacim lockdownom. Zobraziť galériu (2)
Zamestnanci čínskej továrne na iPhony hromadne utekali pred hroziacim lockdownom. (Zdroj: YouTube/South China Morning Post)

PEKING - Čínske úrady vyhlásili v stredu lockdown v oblasti okolo najväčšej továrne na výrobu iPhonov na svete po zistení koronavírusu a úteku tamojších zamestnancov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Žiaden človek okrem proticovidových dobrovoľníkov, "nesmie opustiť svoje bydlisko, s výnimkou odchodu na covidový test a naliehavú liečbu", uviedli predstavitelia ekonomickej zóny v meste Čeng-čou v provincii Che-nan v strednej Číne.

Tajomník OECD vyzýva Slovákov na očkovanie, predíde sa tak lockdownom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Tento krok nasledoval po tom, čo sa minulý týždeň na čínskych sociálnych sieťach objavili zábery ľudí utekajúcich z továrne, ktorú riadi taiwanský technologický gigant Foxconn a zamestnáva tam státisíce pracovníkov.

Zamestnanci sa na internete sťažujú na zlé hygienické podmienky, čo ich donútilo pešo ujsť z továrne a vyhnúť sa tak proticovidovým obmedzeniam.

Vyše 600.000 obyvateľov bude musieť každý deň absolvovať PCR test, dodala miestna samospráva. Varovala, že bude "prísne postihovať všetky druhy porušovania" nariadení. Miestne úrady požiadali zamestnancov Foxconnu, ktorí opustili továreň, aby sa po návrate domov úradne zaregistrovali a absolvovali niekoľkodňovú karanténu.

Covidové déjá vu! Ľudia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Spotlight on China)

Spoločnosť Foxconn v utorok oznámila, že štvornásobne zvýši príplatky zamestnancom, ktorí budú ochotní zostať počas covidovej nákazy v továrni.

Čína je poslednou veľkou ekonomikou, ktorá uplatňuje prísnu stratégiu nulovej tolerancie covidu a stále narýchlo zavádza lockdowny, hromadné testovanie a dlhé karantény, v snahe potlačiť akýkoľvek výskyt nákazy.

Nové varianty koronavírusu sú však ťažkou skúškou pre miestnych predstaviteľov a ich schopnosť potlačiť výskyty nákazy rýchlejšie, než sa šíria. Krajina tak čelí neustále sa meniacim proticovidovým obmedzeniam.        

Miestni predstavitelia v meste Čeng-čou v stredu oznámili, že zamestnanci všetkých podnikov budú musieť pracovať z domu, iba "kľúčové firmy" majú povolené fungovať ďalej. Nespresnili však, ktoré podniky patria do tejto kategórie. Na uliciach sa môžu zdržiavať len zdravotnícke vozidlá a tie, ktoré doručujú základné potreby.

Viac o téme: TováreňútekZamestnanciČínaIPhoneLockdownCovid 19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu