Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rekordný boj s covidom: Brit sa liečil neuveriteľných 411 dní! Šokujúce zistenie vedcov, TOTO bol dôvod

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Po 411 dňoch sa britskému mužovi podarilo vyliečiť z infekcie covid-19. Drží tak rekord s najdlhšie pretrvávajúcim ochorením v Spojenom kráľovstve. Pozitívny test mal prvýkrát v decembri v roku 2020.

Neznámy muž (59) z Británie mal oslabený imunitný systém a v minulosti podstúpil transplantáciu obličky. Chorobu nakoniec porazil vďaka súhre viacerých liekov, informuje DailyMail. Lekári opísali, ako sa muž nakazil v decembri v roku 2020 a až do januára 2022 mal opakovane pozitívny test. Je tak rekordman s najdlhšie trvajúcim ochorením. Muž, ktorý držal rekord pred ním a bol chorý neuveriteľných 505 dní, žiaľ nakoniec ochoreniu aj podľahol.

Neustále prebiehajúcu infekciu muža sa lekárom podarilo zistiť analýzou genetiky kmeňa vírusu, s ktorým sa jeho telo pasovalo. Pomocou neutralizačných protilátok, ktoré mu boli podané sa nakoniec muž ochorenia zbavil. Podľa doterajších zistení a štúdie publikovanej v časopise Clinical Infectious Deseases bolo doteraz známe, že pri nových variantoch je táto forma liečby neúčinná. „Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú vystavení vyššiemu riziku vážneho ochorenia ale aj pretrvávajúcej infekcie. Stále pracujeme na tom, aby sme pochopili najlepší spôsob ochrany a liečby“, povedal doktor Luke Snell z londýnskej nemocnice.

Pacienti s oslabeným imunitným systémom majú totižto problém zotaviť sa, čo znamená, že v sebe vírus prechovávajú dlhšie. To umožní vírusu zmutovať v ich tele, čo môže viesť k novému variantu, ktorý môže infikovať ostatných. Niektorí odborníci sa domnievajú, že práve to stálo za vznikom variantu Omicron, ktorý zaplavil svet koncom roka 2021.

Viac o téme: ImunitaCovidKoronavírus NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu