Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Experti radia: Dodržiavaním tohto jednoduchého PRAVIDLA môžete výrazne znížiť riziko rakoviny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Odborníci hovoria, že nejde len o to, čo jete, ale aj o to, ako si jedlo pripravujete. Aj malé zmeny v tomto smere majú veľký vplyv na vaše celkové zdravie. Pri príprave pokrmu stačí dodržiavať jedno jednoduché pravidlo.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) možno 30 až 40 percent prípadov rakoviny pripísať rizikovým faktorom životného štýlu. Patria medzi ne fajčenie, konzumácia alkoholu, nevhodná strava, nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny, nadváha a nedostatok pohybu. K rakovine podľa organizácie American Cancer Society prispieva tiež nadmerné vystavovanie sa ultrafialovým slnečným lúčom či niektorá zo šiestich infekcií s rakovinou vrátane hepatitídy B, C, HIV či HPV. 

Ukazuje sa, že práve strava zohráva významnú úlohu pri prevencii onkologického ochorenia. Svetový fond pre výskum rakoviny (WCRF) a Americký inštitút pre výskum rakoviny (AICR) vytvorili príručku tematicky zameranú na zníženie rizika rakoviny prostredníctvom stravy. Tá hovorí najmä o tom, že by sme mali jesť jedlá bohaté na ovocie a zeleninu, obmedziť konzumáciu červeného a spracovaného mäsa, sladených nápojov, alkoholu a rýchleho občerstvenia.

Experti radia: Dodržiavaním tohto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na tanieri by ste mali mať najmä rastlinné potraviny

AICR tvrdí, že treba dodržiavať najmä jedno jednoduché pravidlo. Odporúča pokryť aspoň dve tretiny taniera rastlinnými potravinami, ako sú celozrnné výrobky, zelenina, ovocie a strukoviny. Zostávajúca tretina taniera môže byť naplnená bielkovinami živočíšneho pôvodu (hydina, morské plody, mliečne výrobky alebo príležitostne chudé červené mäso). Stravu je vhodné konzultovať so svojím lekárom, prípadne odborníkom na výživu v závislosti od zdravotných indikácií každého jedinca.

Viac o téme: RakovinaDiétaZdravá stravaZdravý životný štýl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu