Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Páni, vazektómia sa stane minulosťou: Nová mužská antikoncepcia! Na TOTO sa ale veľa mužov zrejme nahovoriť nedá

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LEICESTER - Vazektómia by sa mohla stať minulosťou a tento postup doteraz najefektívnejšej metódy mužskej antikoncepcie by mohla vystriedať nová, injekčná forma. Po dlhodobom vývoji a testovaní sa tieto injekcie pravdepodobne objavia na trhu už do roka, budú účinné a čo je najdôležitejšie, aj menej bolestivé. Napriek tomu sa odborníci domnievajú, že muži si ich zrejme neobľúbia.

Antikoncepčná injekcia pre mužov, ktorú vyvinuli výskumníci z Indického technologického inštitútu, má za sebou svoje posledné testovanie. Odborne sa nazýva Risug (Reverzibilná inhibícia spermií). Princíp použitia spočíva v tom, že poškodzuje chvostíky jednotlivých spermií a bráni im oplodniť vajíčko. Injekcia tak umožní mužom, aby boli pri sexe spontánnejší ako pri používaní kondómov.

A hoci ide o formu antikoncepcie, ktorá je menej invazívna ako vazektómia, vedci sa domnievajú, že mnohí muži  sa s ňou zrejme nestotožnia. Psychologička verejného zdravia Amanda Wilsonová z De Montfort University v Leicesteri uviedla, že „čo sa týka mužskej antikoncepčnej tabletky, ide o víziu 30 až 50 rokov, ale Risug je antikoncepcia, ktorá je najbližšie k uvedeniu na trh.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vidíme však výrazný pokles vazektómií. Vedci nevedia prečo. Kým však celosvetovo nezvýšime spoločenskú prijateľnosť vazektómie, Risug nebude prijateľný. Antikoncepčný prostriedok používa polymér nazývaný styrén maleínanhydrid. Chemikália sa pôvodne používala na nátery potrubí vo vidieckych vodných systémoch v Indii, kde zistili, že zabíja baktérie. Testy na králikoch, potkanoch a opiciach ukázali, že podobný účinok má aj na spermie.

Risug má za sebou niekoľko klinických skúšok na ľudských subjektoch v Indii a čaká na schválenie od tamojších úradov. Výhoda tejto injekčnej formy antikoncepcie  spočíva v tom, že nie je založená na hormónoch. Pokusy vyvinúť mužskú antikoncepčnú tabletku založenú na pohlavných hormónoch v minulosti zlyhali.  Spôsobovali totiž mnohé vedľajšie účinky a muži, podobne ako ženy,  mali akné a trpeli zmenami nálady.

V Spojených štátoch amerických je vo vývoji mužská antikoncepcia Vasalgel, ktorá funguje podobným spôsobom. „Myslím si, že ženy by považovali za skutočný prínos, keby sa nemuseli obávať, či si ich partner vzal tabletku. Je to lepšie pre ich vnútorný pokoj,“ domnieva sa Wilsonová.

Viac o téme: MužAntikoncepciaPočatieVazektómia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu