Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desiatky vtákov padajúcich z neba: Skloňuje sa vtáčia chrípka! Odborníci hovoria o biologickej hrozbe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Na plážach a v prístavoch v Írsku boli nájdené desiatky uhynutých vtákov. Odborníci ešte nevedia s istotou povedať či ide o nový vírus alebo vtáčiu chrípku. Varujú však pred biologickou hrozbou.

Odborníci sa najnovšie obávajú nového kmeňa vtáčej chrípky. Kolónie morských vtákov - konkrétne ide o suly biele - boli zasiahnuté zatiaľ neznámou chorobou. V Írsku na pobreží a v prístavoch zaznamenali desiatky uhynutých vtákov, ktoré padali doslova z neba. Táto informácia prišla krátko po tom, čo sa podobné prípady objavili už vo Veľkej Británii, informuje the Mirror

Desiatky vtákov padajúcich z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Niall Hatch z organizácie pre sledovanie vtákov Birdwatch Ireland povedal, že dostali "stovky telefonátov" o uhynutých vtákoch a vyzval na „naliehavú akciu“ zo strany vedenia Národného parku v Írsku (NPWS) predtým, ako budú musieť byť zlikvidované ďalšie zvieratá ako kačice, líšky a domáca hydina.

Rýchlejšie reakcie očakávajú však nielen od Správy národných parkov ale aj od Ministerstva pôdohospodárstva. Obávajú sa, že rýchlo sa širiace ochorenie by mohlo znamenať biologickú katastrofu. Zástupca organizácie Birdwatch Ireland ľudí ubezpečil, že "existuje veľmi malé riziko rozšírenia vírusu na ľudí."

Dôvodom prečo sú postihnuté týmto ochorením zrovna suly biele je ten, že ešte neskončilo ich hniezdiace obdobie. Ochorenie zistili však aj u iných druhov morských vtákov ako napríklad alky vrúbkozobej. 

Zástupca organizácie potvrdil, že najdôležitejšie v tejto chvíli je, aby uhynuté vtáky boli čo najskôr odstránené a nedošlo k rýchlemu šíreniu na iné divoké zvieratá. 

Viac o téme: Vtáčia chrípkaÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu